Debrecenben kell majd engedélyeztetni a plázaépítéseket

Gazdaság Helyi hírek

A 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi épületek építéséhez a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivataltól kell beszerezni az engedélyt.

A kormány benyújtotta azt a törvényjavaslatot, mely az egyes kereskedelmi építmények engedélyezése érdekében módosítja az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényt.

A Parlament honlapján kedden megjelent javaslat a 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi építményekre, illetve az építmények ilyen bővítésére vonatkozik. A létesítmények építésügyi engedélyezési eljárásában az országos illetékességgel eljáró Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetőjének szakhatósági állásfoglalását kell beszerezni az építési engedély iránti kérelem és mellékletei megküldésével. A kormányhivataltól előzetes szakhatósági hozzájárulás is kérhető, amely egy évig használható fel.

A hivatal a szakhatósági állásfoglalás kialakítása során kizárólag az építménynek a létesítés helye szerinti településre és vonzáskörzetére gyakorolt környezeti, közlekedési és településrendezési hatásait vizsgálja a külön kormányrendeletben meghatározott különös környezetvédelmi, közlekedési és településfejlesztési követelményeinek figyelembe vételével. Így azt, hogy a létesítmény nem okoz-e olyan hátrányos következményeket, amelyek aránytalanul meghaladják a kereskedelmi építmény létesítésétől várható előnyöket.

Azokban az építési engedélyezési eljárásokban, amelyekben a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal szakhatóságként működött közre, másodfokú építésügyi hatósági hatáskörben nem járhat el, a Heves Megyei Kormányhivatal látja el ezt a hatáskört.

A törvényjavaslat más tartalommal és az eljárásba építve megtartja az érintett miniszterek képviselőiből álló ötfős bizottságot is, amelyet február 1-ig kell megalakítani.

A kormányhivatal köteles beszerezni a bizottság véleményét, amely megvizsgálja a tervezett építmény környezeti, közlekedési és településfejlesztési hatásait, valamint azt is, hogyan lehet megszüntetni a negatív hatásokat. A kereskedelmi építmények esetében ilyen lehet például a rövid megtérülési idő, a gyakorian magas energiafelhasználás, az üvegházhatású gáz-kibocsátás és az útterhelés.
Az új törvény 2015 január elsején lép hatályba.