Recski szavazás: Debrecenben lehet végső döntés

Helyi hírek

A megyei területi választási bizottság (tvb) pénteken formai okok miatt érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Jobbik volt recski polgármesterjelöltjének a helyi választási bizottság (hvb) határozatára vonatkozó fellebbezését – tájékoztatta Heves megye aljegyzője, a területi választási iroda kommunikációért és médiakapcsolatokért felelős tagja az MTI-t.

Nagy Sándor azért fordult a tvb-hez, mert a hvb határozata értelmében meg kell ismételni a recski 3-as szavazókörében a polgármesterválasztást és az egyéni listás önkormányzati képviselő-választást – idézte fel Kovács Csaba.

Az aljegyző közölte: a tvb döntése ellen bírósági felülvizsgálatra van lehetőség, ebben az esetben a Debreceni Ítélőtábla hozza meg a végső döntést.

Varró Gyuláné, a település jegyzője, a helyi választási iroda vezetője szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Dudás Tamás, a Fidesz-KDNP volt polgármesterjelöltje kampánycsendsértés, illetve a választási alapelvek megsértése miatt hétfőn kifogást nyújtott be a hvb-hez.

A hvb megállapította, hogy a 3-as szavazókörhöz tartozó Gesztenyés idősek otthonában tartott mozgóurnás szavazás során a szavazóhelyiség előterében az egyik független polgármesterjelölt és hat képviselőjelölt nevét tartalmazó szórólaphoz juthattak az otthon egyik alkalmazottjától a választók, és ennek alapján adták le a szavazatukat.

Varró Gyuláné hozzátette: az otthonban szavazó 17 ember által leadott voksok többségét a szórólapon szereplő jelöltek kapták.

A hvb helyt adott a kifogásnak, amely szerint a választói akarat befolyásolására alkalmas kampánycsendsértés történt.

A 3-as szavazókörben 685 szavazásra jogosult ember él, közülük 441-en szavaztak vasárnap.

Dudás Tamás hét szavazattal maradt alul vasárnap a Jobbik jelöltjével, Nagy Sándorral szemben.