Autómentes nap Debrecenben

Helyi hírek

Debrecenben is megrendezik az évente esedékes autómentes napot. Ezt most szombaton tartják, a DKV különféle kulturális programokat, így például telephely látogatást, történeti áttekintést szervez, emellett kedvezményes utazást is kínál a helyi járatain.

A tömegközlekedés népszerűsítése érdekében pecsétgyűjtő versenyt is szervez a társaság. A pecséteket az előre meghatározott állomásokon található ügyességi és elméleti versenyek végrehajtásával lehet beszerezni, a pecsétek összegyűjtése után értékes nyereményeket sorsolnak majd ki. A versenyen a minimum tíz, maximum húsz fős csoportok 9 és 12 óra között, fél óránként fognak elindulni. A résztvevők a DKV Salétrom utcai telephelyén regisztrálhatnak, s ott kapják meg az állomások pontos helyét és az első pecsétet is.

Ezzel – a már pecsételt – kártyával ingyen utazhatnak az 1-es villamoson, egészen 24 óráig. Más kedvezményes utazási lehetőséget is kínál ezen a napon a DKV. Egész nap ingyen utazhatnak a járatokon azok, akik érvényes személygépkocsi forgalmi engedéllyel rendelkeznek. A forgalmi engedélyt csak egyetlen utas használhatja fel.

A másik helyszínen, a Nagyerdei Stadion északi kapuja előtt 9 órától kezdődnek a programok. A bejárattal szemben a parkolóban egy szóló autóbuszt és egy önjáró trolibuszt mutatnak majd be az érdeklődőknek. A járművek ablakaiba helyezett képek a különböző környezettudatos közlekedésre vonatkozó figyelemfelkeltő információkat tartalmaznak majd. Ezekből lesz összeállítva egy tesztsor, melyet az Északi Kapunál felállított DKV sátorban kell kitölteni. A feladat megoldásáért jár egy újabb pecsét.

A rendezvényhez a Magyar Kerékpárosklub Debreceni Területi Szervezete is csatlakozik, s arra vállalkoznak a bringások, hogy egy teszt segítségével felfrissítsék kicsit a kerékpárosokat érintő KRESZ-ismereteket. A teszteket a helyszínen javítják és elmondják a helyes megoldást is. A hibátlan teszt kitöltőjének ajándék jár.
Az érdeklődők azt is megtudhatják, milyen kerékpárosbarát útvonalak vannak a városban, tájékoztatást kaphatnak arról, hogyan lehet megelőzni a gyalogosokkal kapcsolatos konfliktushelyzeteket, a kevésbé tapasztalt kerékpárosok túraajánlatokat, lakatolási tippeket, technikai, öltözködési, gyermek- és csomagszállítási tanácsokat is kaphatnak.

A hasznos ismeretek beszerzése után nyeregbe pattanhatnak a kerekezni vágyók, 13 órától indul a stadion északi kapujától a bebiciklizés, saját kerékpárral egy 1,5 órás körtúrán lehet részt venni a városban. A tapasztalt kerékpárosok a gyakorlatban élőben mutatják meg a városi bringás közlekedés fogásait. Kiemelt figyelmet kapnak a lehetséges baleseti helyzetek megelőzésének technikái. A program előzetes regisztrációhoz kötött, mert a létszám limitált. Regisztráció e-mailben: mkdebrecen@gmail.com

A Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság és a Debreceni Balesetmegelőzési Bizottság is hasznos tanácsokkal látja el az érdeklődőket, kerékpáros ügyességi, valamint kerékpáros KRESZ-vetélkedőn lehet majd részt venni a Nagyerdei Stadion északi kapujánál. A Debreceni Vidámpark területén kialakított kerékpáros tanpályán szabályossági vetélkedőt is rendeznek.

A közlekedési verseny eredményhirdetését szeptember 21-én 14 órakor tartják a Nagyerdei Stadion északi kapujánál. A fődíj egy gyermekkerékpár lesz.