kenyér, liszt, élelmiszer, infláció

Tovább drágulhat a kenyér, pedig már többe kerül, mint az uniós átlag

Gazdaság

A KSH legfrissebb adatai szerint idén márciusban átlagosan 875 forintba került egy kiló fehér kenyér. Pedig 4 éve még csak 333 forintot kértek érte. Az RTL által kérdezett pékek a béremelések miatt emelnék tovább áraikat.

Az agrárminiszter a háborúra, illetve az Unió Oroszország elleni szankcióira hivatkozott a kormány csütörtöki tájékoztatóján. Azt mondta, emiatt mindenhol emelkedtek az árak.

„Nem Magyarországon a legdrágább az élelmiszer. A drágulás volt Magyarországon drága. De azért volt drága, mert korábban nálunk volt a legolcsóbb” – idézi az RTL Nagy István agrárminiszter szavait, Nagy szerint még a magasabb energiaárakat fizetik a vevők. Arról beszélt, hogy mindent megtesz, ami rajta múlik.

„53 forintba kerül az a gabona, ami egy kenyérben benne van. Az összes többi, az minden más. Ami a mi hatáskörünk, az az 53 forint” – bizonygatta.

Raskó György agrárközgazdász szerint a kormány nem mondhat le adóbevételekről, amikor százmilliárdokkal nagyobb költségvetési hiányt vár a tervezettnél.

Van 18 százalékos áfa a kenyéren, plusz 2021 óta 4 illetve 5 százalékos felár van, amit kiskereskedelmi különadónak neveznek. Ez egy az egyben beépül a kenyér árába

– ismertette Raskó György.

Az MNB kimutatása szerint tavaly év végén már néhány százalékkal többe került a kenyér Magyarországon, mint átlagosan az Unióban. A koronavírus-járvány előtt még a tagállami átlag 80 százalékát sem érte el itthon a sütőipari termék ára.