Felújítások fejeződtek be a Dél-pesti Centrumkórházban

Elérte a 110 milliárd forintot a magyar kórházak adóssága

Gazdaság

Február végén a kórházak 88,4 milliárd forint adósságot görgettek maguk előtt, de ha ehhez hozzáadjuk a négy modellváltó orvosegyetem tartozását, vagyis 18,7 milliárd forintot, akkor a kórházak kifizetetlen számláinak a végösszege elérhette a 110 milliárd forintot is – írja az Economx.

Mindez azt jelenti, hogy a tartozások összege egy hónap alatt közel 30 milliárd forinttal emelkedett.

Január végén 67,6 milliárd forint volt az államkincstárnak jelentési kötelezettséggel tartozó egészségügyi intézményekben a kifizetetlen számlák végösszege. De nagyságrendileg az egyetemi klinikákkal együtt 81 milliárd forint tartozás halmozódott fel a hazai kórházakban és azok háttérintézményeiben, ami történelmi rekordnak számít, ekkora adósságot még soha nem görgettek január végén maguk előtt az intézmények.

A három legnagyobb orvostechnikai beszállító múlt héten kongatta meg a vészharangot. Azt mondták, hogy egy évtizedes probléma a kórházi adósságok ügye, és úgy döntöttek, hogy az Állami Számvevőszékhez fordulnak, mert a tagvállalatok tapasztalatai alapján a tartozás után felhalmozódó kamatokat sem fizetik már ki az intézmények.