Euró bankjegyek

Hatmilliárd forintnyi összeget loptak el a Pepco számlájáról

Gazdaság

10 százalékot veszítettek értékükből a Pepco részvényei, miután hekkerek milliárdokat tüntettek el a vállalat számlájáról – tudta meg az Economx.

A tőzsdei reakció annak köszönhető, hogy egy Magyarországról indult hekkertámadás következtében mintegy 15,5 millió euró (6 milliárd forint) tűnt el a cég számlájáról. „Egyelőre nem világos, hogy a pénzösszegeket vissza lehet-e szerezni” – írta közleményében a vállalat, de a Pepco igyekszik megnyugtatni a kedélyeket. Leszögezték, együttműködnek a bankokkal és a rendőrséggel az elveszett pénz visszaszerzése érdekében.

A csoport rendkívül komolyan veszi a pénzügyi ellenőrzéseket, illetve az informatikai biztonságot, és jelenleg az összes rendszer és folyamat csoportszintű felülvizsgálatát végzi annak érdekében, hogy a jövőben még erőteljesebben biztosítsa az üzletet

– olvasható a közleményükben. A vállalat arra is kitért, hogy a likviditása több mint 400 millió euró, és a bevételei erős alapokon állnak. „A vizsgálat jelenlegi szakaszban úgy tűnik, hogy az incidens nem érintett semmilyen ügyfél-, beszállítói vagy személyzeti információt vagy adatot.”

A Pepco Magyarországon is működő kiskereskedelmi lánc. Európa-szerte 3600, Lengyelországban több mint 1300, Magyarországon 350 üzlettel rendelkezik. A részvényeit a Varsói Értéktőzsdén jegyzik, az elmúlt 24 órában 10 százalékot esett papírjainak árfolyama.