Headset, fej- vagy fülhallgató: melyiket válasszam?

Gazdaság

Az audio eszközök piaca az elmúlt időben virágzik, és ennek köszönhetően annyifajta termék van a piacon, hogy bárki könnyen összezavarodhat, amikor fülhallgató-vásárlást fontolgat. Ha ismerős a helyzet, akkor biztosak vagyunk benne, hogy a keresgélés során és a végleges döntés előtt már ezerféleképp elbizonytalanodtál. Bár sokat segíthet, ha kifejezetten egy márka termékei között böngészel, de ami ennél fontosabb, hogy tudd, melyik fülhallgatótípus illik leginkább a mindennapos tevékenységeidhez.

Headset, fej- vagy fülhallgató: íme egy rövid útmutató, ami segít tudatosan választani.

Minden headset fülhallgató, de nem minden fülhallgató headset

A mindennapokat ma már különösen nehéz elképzelni fülhallgató nélkül – kevés jobb dolog van, mint amikor a világ zaját kizárva elmerülhetünk a gondolatainkban, a kedvenc zenéinkben vagy utazás közben meghallgathatunk egy érdekes podcastet. De headset, fejhallgató vagy inkább fülhallgató válik a javunkra leginkább? Ha bonyolítani szeretnénk a választ, akkor azonnal rávágnánk, hogy attól függ – és persze így is van –, azonban ha szűkíteni szeretnénk a kört, érdemes sorra venni a három audioeszköz sajátosságait.

Neked is ismerős az örökbecsű “minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár” mondás? Ugyanez a helyzet a headsetekkel is: minden headset fülhallgató, de nem minden fülhallgató headset. Tekintve, hogy a fent említett technikai kütyük neveit gyakran összekeverik a köztudatban, már most érdemes tisztázni, hogy a kategória termékei miben mások a hagyományos fej- és fülhallgatókhoz képest.

A headsetek valójában fülhallgatók és fejhallgatók is lehetnek, ha rendelkeznek beépített mikrofonnal. Tehát sem a küllemükben, sem a hangzásukban nem kell különbségeket keresni, egyetlen extra tulajdonságuk, hogy kommunikációs eszközként is használhatók. Ezért, akik rengeteget utaznak, vezetnek – és mindeközben gyakran bonyolítanak személyes vagy munkahelyi hívásokat –, vagy csak hatalmas gamerek, azoknak mindenképp a headset megvásárlását javasoljuk.

A kiváló hangminőségért válassz fejhallgatót!

Aki számára a minőségi hangzás és a tökéletes hangminőség elengedhetetlen a mindennapokban, annak feltétlenül fejhallgatót kell választania.

Ahogyan arról a neve is árulkodik, a fejhallgatók olyan audioeszközök, amelyeket a használatuk során a fejünk tetejére helyezünk. Legkiemelkedőbb előnyük, hogy nagy hangszórókkal és puha fülpárnákkal rendelkeznek, és ennek köszönhetően minden más eszköznél hatékonyabban tudják kizárni a külső zajokat.

Tulajdonságaik alapján a fejhallgatóknak számos fajtájuk létezik, amelyeket két főkategória mentén érdemes megkülönböztetni: van fülre illeszkedő, “támaszkodó” verzió (on-ear), valamint a fület teljesen befedő típus (over-ear). Míg előbbi pozitívuma, hogy általában könnyebben hordozható, addig utóbbi kiterjedt hangszínpadával nyeri el mindenki tetszését.

Fontos megjegyezni, hogy az on-ear, valamint az over-ear fejhallgatók zárt és nyitott kialakításban is beszerezhetők. De mit is jelent ez? A zárt kialakítás hatékonyabban redukálja a külső környezetből érkező zajokat, miközben azt is meggátolja, hogy a hangokat kívülről hallani lehessen. Ezzel szemben a nyitott kialakítású fejhallgatók erre nem képesek, cserébe sokszor optimálisabb hangzást nyújtanak.

Természetesen a sor itt sem ér véget, személyes preferenciák szerint választhatunk még:

  • hordozható (általában összehajtható) fejhallgatókat, amelyek hű társai lesznek okoseszközeinknek;
  • zajcsökkentő, más néven ANC fejhallgatókat, amelyek ellenfázisú zajokat generálnak, hogy a külső zajokat minél hatékonyabban kioltsák (nem összekeverendők a zárt kialakítású fejhallgatókkal);
  • vezeték nélküli fejhallgatókat, amelyek előnyeit a “kábelmentesség” szó minden magyarázat nélkül magába foglalja.

Fülhallgató – ha kompakt megoldást keresel

A hagyományos fülhallgatókat talán nem kell külön és részletesen bemutatni, hiszen ezek a típusok a piacon legismertebb kis kütyük. Apró és kompakt méretük, könnyű súlyuk miatt a legnépszerűbb alternatíváknak számítanak, arról nem beszélve, hogy még a prémium kategóriás verzióik sem feltétlenül érik el egy jó minőségű fejhallgató árát.

Természetesen kivételek mindig akadnak, hiszen a paletta ebben az esetben is nagyon széles az anyag és a kialakítás tekintetében is. Ami viszont biztos: egyetlen csúcskategóriás fülhallgató sem képes visszaadni a jó minőségű fejhallgató hangzásvilágát.

Ahogy a fej-, úgy a fülhallgatókat is számos szempont szerint kategorizálhatjuk, de először mégis azt érdemes eldönteni, hogy a hallójáratba illeszthető (in-ear) vagy a hallójárat bejáratához illeszkedő (earbuds) eszköz kényelmesebb számunkra. Általánosságban a hallójárati fülhallgatók jobban teljesítenek – tisztább a hangzásuk, és aktív zajszűrés nélkül is szuperül funkcionálnak –, viszont az earbudsok mellett szól, hogy barátságosabb áron lehet beszerezni őket.

Priorizálj, mielőtt döntenél!

Akár hagyományos fejhallgatót, akár klasszikus fülhallgatót vagy headsetet szeretnél, még bőven van mit átgondolnod a vásárlás előtt. Sokat segít, ha nulladik lépésként felteszed magadnak a kérdést, valójában mire is fogod használni az új audioeszközödet.

Aktív életmód mellé vezeték nélküli fülhallgató, hobbi DJ-ként prémium kategóriás fejhallgató, munkaügyek intézéséhez pedig headset lehet az ideális választás. A döntést természetesen még sok más szempont is befolyásolhatja, ezért mindig priorizáld az igényeidet, mielőtt az első szimpatikus eszközt megvásárolnád! (x)