Lázár János kastély-örökbefogadás

Lázár János kastély-örökbefogadási programot hirdetett

Gazdaság

A kormány a következő napokban olyan előterjesztésről tárgyal, amelyben három részre bontanák a történelmi épületegyüttesek hasznosítását – ismertette be Lázár János építési és közlekedési miniszter vasárnap a Fenékpuszta majorság fejlesztésének átadásán.

Lázár szerint az épületegyüttesek egy részét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-re bíznák, amelyek későbbi hasznosítása az MNV Zrt. feladata lenne. Az épületek egy másik részét – köztük a fenékpusztait, melyre 3 milliárd forint közpénzt költöttek – az állam szeretné továbbra is működtetni a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezetésével, szervezésével.

A keszthelyi Fenékpuszta majorság felújításával lezárult a Nemzeti kastély- és várprogram
Lázár János építési és közlekedési miniszter (j3), Nagy Bálint fideszes országgyűlési képviselő, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára (b2), Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója (b3) és Manninger Jenő (Fidesz-KDNP) polgármester (j2) a keszthelyi Fenékpuszta majorság mintegy 3 milliárd forintos fejlesztésénének avatásán 2023. december 17-én. A majorság felújításával lezárult a Nemzeti kastély- és várprogram. MTI/Katona Tibor

A harmadik résznél a kormány kastély-örökbefogadási programot indít azzal, hogy olyan nagy, nemzetközi háttérrel bíró magyar vállalatoknak, mint például az OTP, a Mol, vagy a Richter, felajánlják, hogy néhány megmentésre érdemes kastélyt fogadjanak örökbe

– ismertette az építési és közlekedési miniszter. Lázár szerint egyrészről az örökbefogadónak gondoskodnia kell arról, hogy minden magyar ember hozzáférjen ezekhez az épületekhez, másrészt az örökbefogadó felelőssége, hogy „nevelgesse ezeket az épületeket, vagyis az eredményéből és a profitból jelentős összegek elköltésére” biztosít a kormány lehetőséget.