Ezekkel a trükkökkel sokkal jobb lesz a levegő a lakásban

Gazdaság

Abban az esetben, ha a munkáját valaki az otthonától távol végzi, szinte egész nap távol van a lakásától. Könnyen megfeledkezhet arról, hogy szellőztessenek, pedig ez a  legalapvetőbb módja a levegő cseréjének. Ahol rendelkeznek klímaberendezéssel ott is oda kell figyelni, hiszen vannak esetek amikor a benti levegőt keringeti, csak akkor viszont nem lesz frissebb a levegő. Szellőztetésre a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, hiszen ilyenkor a légszennyezettség és a pollenkoncentráció a legalacsonyabb, ezért jó, ha ebben az időben érdemes egy jó nagy kereszthuzatot csinálni amelytől kicserélődik a levegő.

Milyen nyílászáró a jobb a műanyag vagy a hagyományos a levegőzés szempontjából?

Abban az esetben ha hagyományos ablakaink vannak, akkor azoknál zárt állapotban is cserélődik a levegő, így távozik a széndioxid, a pára, a formaldehid és egyéb gáz halmazállapotú légszennyező anyag, ami a bútorokból, a tisztítószerekből származik. Viszont így a pára nem csapódik ki és nem alakul ki penészesedés sem. Műanyag nyílászárók esetében csak akkor történik meg az óránkénti légcsere, ha az ablakon mesterséges szellőztetés van kialakítva, ellenkező esetben a napi 1-2 szellőztetés ezeknél az ablakoknál nem elég. A mesterséges szellőztetést légtechnikus szakemberek készítik el, ha az eredetileg nincs az ablakba építve.

Tegyünk -e növényt a lakásba?

Vannak növények, amelyek segítenek megkötni a levegő formaldehidjét és az egyéb szennyezőanyagait, így tisztítják a lakás levegőjét. Ebből a célból a leghálásabb növények a zöldike, a hegyes csúcsú futóka, az aloe, a vitorlavirág, a filodendron. A szobanövények földjében lévő gombaspórák akkor kerülnek csak  a  levegőbe, ha a föld kiszárad. Ezért az a legjobb ha legalább kéthetente vizet kapnak a növények. Ha átültetjük a növényeket, azt lehetőleg kint tegyük, ne a lakásban, mert ilyenkor a spórák kiszóródnak. Az elszáradt, lehullott leveleken allergén gombák telepedhetnek meg, ezért azokat távolítsuk el.

Mi a helyzet a klímaberendezésekkel?

A folyamatosan használatban lévő légkondicionáló berendezéseket folyamatosan tisztítani kell, a nyári használat előtt, és után. A lényeg, hogy mindenképpen el kell végeztetni a tisztítást annak érdekében, hogy a használaton kívüli időszakban megtelepedett gombáktól és baktériumoktól megszabaduljunk. A tisztítás elmaradása esetén nemcsak a kellemetlen levegő a probléma, hanem komoly légúti megbetegedések alapja is lehet.

A Klíma Markt webáruházban légkondicionálók japán gyártóktól a legjobb minőséget képviselik, így ezekkel garantáltan jobb lesz otthon a levegő minősége, sokkal kényelmesebbé válnak a mindennapok.

Összegezve

Érthető ha mindenki azt szeretné, hogy a lakásában tiszta, friss levegő legyen, ugyanakkor ezt nemcsak a folyamatos szellőztetéssel tudjuk elérni. Légkondicionáló alkalmazása esetén automatikus beállítással megoldható a légcsere, főként műanyag nyílászáró esetén, amelyek egyáltalán nem engedik levegőzni a lakást. (x)