Rogán Antal

A kormány szerint nem lesz vegyianyag-elosztó Magyarországon, de valamit nagyon titkolnak

Gazdaság Ország

A miniszterelnök és a kormány nyilvánvalóvá tette, hogy nem támogatja vegyianyag-elosztó létesítését, és így nem épül ilyen Magyarországon – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn az MTI-vel.

“Minden más csak rémhírkeltés és hírlapi kacsa” – fogalmaztak a közleményben.

Kína egy magyarországi központból látná el vegyi anyaggal az európai akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit – írta néhény hete a Direkt36 az általuk megismert belső kormányzati anyagokra hivatkozva.

Az oknyomozó portál szerint ezekből az is kiderül, hogy a magyar kormány támogatja az egyelőre nem nyilvános, de előrehaladott állapotban lévő terveket.

A kiszivárgott iratok szerint „Európa – Kína Vegyianyag Kereskedelem és Duális HUB Rendszer” néven fut a projekt. Azt írják, idén márciusban el is dőlt, hogy Magyarországra települ a kínai központ, amiről szeptemberében terveznek hivatalos megállapodást kötni, Kínában.

Az iratokban szereplő hivatkozás szerint Kína a vegyianyag-termeléséből akár évi kétmillió úgynevezett egységkonténernyi szállítmányt tudna 24 ezer vasúti szerelvénnyel Európába küldeni. Az nem derül ki, hogy milyen vegyi anyagokról van szó.

Két helyszín jöhet szóba központként: az ország keleti határán fekvő Záhony vasúti átrakodóhely, illetve egy Budapesten már régóta működő, BILK terminál néven ismert logisztikai létesítmény. Utóbbiban Tuzson Bence, az üggyel foglalkozó Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára márciusban egy kínai delegációval is találkozott.

Az üggyel a Direkt36 szerint a magyar kormány részéről a Rogán Antal által vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda foglalkozik, és egy Rogán környezetéhez kötődő cég üzletileg is érdekelt a projektben.

Nem adják ki a levelezést

A Direkt36 közérdekű adatigényléssel fordult a kabinetirodához annak érdekében, hogy megismerhesse Rogán Antal levelének tartalmát, illetve az arra érkezett kínai válaszokat. Ezt azonban a tárca nem volt hajlandó kiadni nekik, arra hivatkozva, hogy az iratok „döntés megalapozását szolgáló adatokat” tartalmaznak, amit a törvény értelmében nem kötelesek kiadni. „Ha az adat további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, vagy az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását, így különösen az adatot keletkeztető álláspontjának a döntések előkészítése során történő szabad kifejtését veszélyeztetné” – írták.

A levelek megszerzése érdekében a Direkt36 pert indított Rogán tárcája ellen. A kabinetiroda válasza értelmezhető beismerésként is, mert a „döntés megalapozását szolgáló adat” azt erősíti, hogy volt szó vegyianyag-elosztó telepítéséről.