Jin Liqunt és ORBÁN Viktor

Kínai bankvezérrel és a Roszatom vezérigazgatójával vigyorgott ma Orbán Viktor

Gazdaság

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban tárgyalt az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) vezetőjével – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Orbán Viktor és Jin Liqun találkozóján Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is részt vett. Elhangzott: Magyarország keleti nyitás politikájának gyümölcsei kezdenek beérni, legnagyobb külföldi működőtőke-beruházóink immár ázsiai – kínai, koreai, japán – cégek, emellett fokozódik az ázsiai kereskedelmi bankok érdeklődése, piaci jelenléte és aktivitása is.

Magyarország fontos szerepet szán az ázsiai tőkének nemzeti gazdaságfejlesztési stratégiai céljainak elérésében, és összekötő hídként tekint az AIIB-tagságra, amely nagyobb mértékű szerepvállalásunkat segíti Ázsiában – ismertette Havasi Bertalan.

Paks 2: továbbra is töretlen a bizalom az oroszok iránt

A miniszterelnök szintén saját kolostorkájában tárgyalt a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

ORBÁN Viktor és Alekszej Lihacsovot
Budapest, 2023. június 5.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern vezérigazgatóját, Alekszej Lihacsovot a Karmelita kolostorban 2023. június 5-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A megbeszélésen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter valamint Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgató-helyettese is.
Az energetikai cég küldöttségét korábban fogadta Szijjártó Péter is, aki a találkozó után elmondta: hamarosan megindulnak a paksi bővítés újabb fontos előkészítő munkálatai, a módosított szerződéses keretrendszer biztosítja a gyorsabb előrehaladást a biztonsági szabályok teljes körű tiszteletben tartása mellett.

(MTI)