Sunwoda akkugyártó

Új hét, újabb kínai akkumulátorgyár érkezhet: na de melyik város lesz a “szerencsés”?

Gazdaság

A Volkswagennek bedolgozó kínai Sunwoda akkugyártó Magyarországon tervezi létrehozni európai bázisát. A cég az európai piacra való belépésre készül, Magyarországon akkumulátorgyár építését tervezi – értesült a Világgazdaság.

A portál szerint a gigaberuházás érkezése több mint pletyka, ezt alátámasztandó, egy közleményre hivatkoznak, amely a napokban járta be a nemzetközi szaksajtót és a távol-keleti médiát is. Azt egyelőre nem részletezték, hogy az új gyár hol épülne fel.

Eddig ugyanis nem volt ismert, hogy a Sunwoda magyarországi terjeszkedésre készül, bár az európai szándék borítékolható volt, miután még 2022-ben a kínai akkugyártó tőzsdére lépett Svájcban. Az viszont, hogy első körben a magyar piacon vetné meg a lábát, mindenképpen meglepetés.

Szijjártó az akkumulátorgyárakról: “Debrecennek nem kell félnie. Higgyék el, hogy mi nem vagyunk hülyék!”

Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy magyar oldalról semmiféle formális vagy informális tájékoztatás nem látott napvilágot eddig a Sunwodáról

– írja a Világgazdaság, hozzátéve: kitartóan keresték a külföldi működő tőke témájában illetékes tárcát, a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, de nem érkezett válasz.

Mint megírtuk, a nagy vitákat kiváltó CATL után a múlt héten az Eve Power révén újabb kínai akkumulátorgyár érkezését jelentették be Debrecenben.