Lombkorona sétány Nyírmártonfalva tarvágás

Fájhat a Döbrögik feje: milliárdokat küld Brüsszel a magyar kormányt megkerülve

Gazdaság

15 százalékkal 280 milliárdról 320 milliárd euróra nőtt a mostani hétéves EU-költségvetésben több közvetlen, nem a kormányokon keresztül elosztott forrás.

Cseh Katalin momentumos európai parlamenti képviselő a HVG-nek elmondta, hogy a pénzek elnyeréséért részben közvetlenül a brüsszeli intézményeknél lehet pályázni, más részüket a 27 tagállamban működő közvetítők osztják el.

Ilyen Magyarország esetében az az 1,6 milliárd forint keretösszegű Közös értékeink program, amelynek első kiírására a hétfői határidőig 310 pályázat futott be – írja az RTL.

A pénzt a fideszesek által különösen gyűlölt Ökotárs Alapítvány több másik civil szervezettel osztja szét a demokrácia, az emberi jogok és a jogállam mellett elkötelezett civil szervezetek közt.

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz forrásaira már önkormányzatok is pályázhatnak, szintén közvetlenül Brüsszelnél. Budapestnek egymilliárd forint értékben vannak folyamatban lévő pályázatai, de vidéki települések is sikerrel pályáztak. Szombathelyen például környezetvédelmi, a főváros VIII. kerületében pedig óvodaprogramra költik az összegeket – HVG.

Tízmilliókat kapott Tasó László, Tasi Sándor és Filemon Mihály lombkoronasétányok építésére – van, ahol tarra vágták az egész erdőt