Rezsicsökkentett gázár

A háború előtti szintre esett vissza a gáz ára, a magyar fogyasztók mégis háromszor annyit fizetnek érte

Gazdaság

Miután az Európai Unió bevezette a gázársapkát, az elmúlt hetekben kevesebb, mint a harmadára esett vissza a gáz világpiaci ára, ami utoljára az ukrán háború előtt volt ilyen alacsony.Magyarországot mégsem érinti közvetlenül az árcsökkenés, ennek okát Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója fejtegette az RTL Fókusz című műsorában.

A magyar állam drágán készletezett be a gázból. Nagyon sokáig várta a kormányzat, hogy leesik a gázár, és akkor olcsón lehet majd a gázt raktározni. Kiderült, hogy éppen emelkedőben volt a gázár, ezért egy viszonylag drága gáz van betározva a magyar tározókba.

– magyarázta a szakértő, aki szerint amíg a nagyon drágán megvásárolt készletek ki nem fogynak, addig nem tudják csökkenteni a lakossági árat a hatóságok.

 

Molnár László szerint zsarolási potenciált jelentett az oroszok számára a gáz. Azt gondolták, hogy a gázcsap nyitásával, illetve zárásával sakkban tudják tartani Európát. Ezzel a lépéssel azt szerették volna elérni, hogy Európa ne támogassa Ukrajnát a maga honvédő háborújában.

Valószínűleg az orosz érdekek miatt igen erős spekuláció zajlott a holland gáztőzsdén, ahol ezek az árak kialakultak – mondta a szakértő, aki szerint az sem elképzelhetetlen, hogy manipulálták az árakat, amit könnyen meg lehet csinálni.

Megbízásokat adnak európai bankoknak, brókereknek, hogy vásároljanak határidőre gázt, ezzel többletkereslet látszatát generálták a piacon

– magyarázta Molnár László.