Mol benzinkút

Mol-igazgató: Mindenki csak annyit tankoljon, amennyire szüksége van

Gazdaság

A hétvégén kezdődik a Mol Dunai Finomítójának tervezett karbantartása, a leghamarabb szeptemberben indulhat újra a termelés. Egyes benzinkutakon lehetnek átmeneti leürülések.

Ratatics Péter, a Mol operatív működésért felelős ügyvezetője az Indexnek elmondta, mostani karbantartási munkálatokat másfél éve kezdték el előkészíteni, két hónapig tart majd, és mintegy 1200 szakember dolgozik rajta. Ez garantálja, hogy a finomító továbbra is biztosítani tudja Magyarország és a térség zavartalan üzemanyag-ellátását.

Mind a nagykereskedelemben említett lépések, mind a Mol-töltőállomásokon alkalmazott ötvenliteres tankolási korlát azt a célt szolgálja, hogy mindenki hozzájusson üzemanyaghoz. Egyes kutakon azonban lehetnek átmeneti leürülések. Ezért mindenkitől kérjük, hogy csak annyit tankoljon, amennyire tényleg szüksége van, hiszen csak így biztosítható a kellő mennyiség mindenki számára. A pánikvásárlás és a fölösleges spájzolás csak rontana a helyzeten.

– nyilatkozta Ratatics.

Hosszú távon nem tartható fenn az ársapka

A Mol-igazgató arról is beszélt, hogy az október 1-jéig érvényes benzinárstopra nem pénzügyi kérdésként, hanem ellátásbiztonsági kérdésként tekintenek.

Nyáron a nyaralások és a mezőgazdasági munkák miatt mindig megnő a szezonális üzemanyag-kereslet, akár harminc-negyven százalékkal is magasabb lehet. A politikai szándékot értjük, hiszen egy családnak rendkívüli terhet jelentene a nyolcszáz forint körüli piaci üzemanyagár kifizetése. De a piac torzul az ársapkával, és ez hosszú távon nem jó, kiváltképp az egyre gyakoribb visszaélések miatt

– mondta az Indexnek adott interjújában Ratatics Péter.