Az online szerencsejáték gazdasági előnyei

Gazdaság

A szerencsejáték már hagyományos formájában is rendkívül népszerű kikapcsolódási lehetőségnek számított, aminek köszönhetően a gazdaságra is óriási hatást gyakorolt mind az Egyesült Államokban, mind Európában. Az online kaszinók elterjedése teljesen átalakította az ipart, hiszen ezek egyre jobban szorítják ki a hagyományos társaikat a piacról. Ennek fényében nem is olyan meglepő, hogy az online szerencsejáték Európában immár 50 milliárd dolláros bevételt generál minden évben, és egyre több kaszinó online felületével találkozhatunk az internetet böngészve.

Bár a szerencsejátékról sokan úgy beszélnek, hogy egyből annak veszélyeit és hátrányait hangsúlyozzák ki, nem szabad megfeledkezni a pozitív hatásokról sem, amelyek révén ez az iparág emberek életminőségén és országok gazdaságán javít. Gondoljunk akár azokra a játékosokra, akik befizetés nélküli bónusz felhasználásával tettek szert nagyobb nyereményekre, vagy azokra az államokra, amelyek költségvetésének központi részét képezi a szerencsejáték. A dinamikus növekedésnek köszönhetően az online szerencsejáték-ipar egyre meghatározóbb lesz a legtöbb európai ország gazdaságában, így itt az ideje, hogy megnézzük, pontosan milyen gazdasági előnyei vannak a virtuális kaszinózásnak.

Az online szerencsejáték a gazdaságra gyakorolt közvetlen hatása

Egy online kaszinó pontosan olyan vállalkozásnak számít, mint bármely másik: amennyiben legálisan tevékenykedik az adott országban, ugyanúgy adót kell fizetnie, mint a többi cégnek, és számos egyéb költséggel is számolnia kell. Gondoljunk csak a hivatalos engedélyeztetés folyamatára, amely kötelezően megfizetendő díjakkal jár – ezek az esetek többségében az adott joghatóság szerencsejáték-felügyeletéhez, azaz az államhoz kerülnek.

Emellett egyes országokban a játékosok által elért profitot is megadóztatják, így az állam további bevételre tehet szert. Az Egyesült Államokban például 24%-os adót vetettek ki az így elért jövedelemre, ami nem is olyan meglepő annak fényében, hogy az ország a legfontosabb online szerencsejáték-nagyhatalomnak számít Kína és Japán mellett.

Természetesen fontos megemlíteni, hogy a fent említett bevételekre egy állam csak akkor jogosult, ha az online szerencsejáték környezetét törvényi keretek között tartja, és ezen weboldalak tevékenységét legálisnak tekintik. Számos olyan ország létezik a mai napig, ahol az online szerencsejáték illegális tevékenységnek számít, ők értelemszerűen kimaradnak az iparág nyújtotta közvetlen gazdasági hatásokból.

Munkahelyteremtés, projektek és egyéb előnyök

Az internetes kaszinók óriási fejlődésen mentek keresztül, és ma már Magyarországon is rendkívül népszerűek, így természetesen számos egyéb előnnyel jár elterjedésük. Gondoljunk csak arra a rengeteg munkahelyre, amely ennek az iparágnak köszönhetően jött létre. Bár elsőre talán nem tűnik egyértelműnek, az internetes kaszinók fejlesztése és működtetése legalább annyi munkaerőt igényel, mint egy hagyományos kaszinóé.

Egy online kaszinó létrehozásához szükség van szoftver- és webfejlesztőkre, ügyfélszolgálati munkatársakra, fordítókra, osztókra és krupiékra, valamint biztonsági szakértőkre is, hogy az adatok maximális biztonságban legyenek. A munkahelyteremtéssel az online kaszinóipar szintén hozzájárul a gazdaság növekedéséhez, hiszen így olyan munkavállalók dolgozhatnak jobb feltételek és magasabb fizetés mellett, akiknek erre amúgy nem lenne esélyük.

Emellett további indirekt módokon is kiveszik a részüket a virtuális kaszinók a gazdaság működéséből, gondoljunk például a marketingcégekkel, a különböző fizetési rendszerekkel és tartalomgyártókkal kötött megállapodásokra, ami szintén munkahelyteremtő hatással bír.

Az internetes kaszinók által leadózott összeget később kormányzati projektekre lehet fordítani, amire már számos példát láttunk az egész világon. Legyen szó akár az infrastruktúra, az egészségügy vagy a kultúra fejlesztéséről, az online szerencsejáték-ipar már különböző módokon járult hozzá ahhoz, hogy jobb hely legyen a világ.

Erre jó példa lehet Makaó, a híres kaszinóváros, ahol komoly infrastrukturális változások történtek az elmúlt évtizedekben. A város lakói ráadásul feltétel nélküli alapjövedelmet kapnak, így nincsenek rászorulva arra, hogy munkát vállaljanak.

Pénzt pumpál a gazdaságba

Az online szerencsejáték-ipar egyik nagy előnye, hogy átgyűrűző hatású folyamatokat indít el, így pénzt pumpálva a gazdaságba. Bár nem kívánunk túlságosan mélyen belemenni a közgazdaság alapjaiba, még a laikus is könnyen megértheti, milyen pozitív hatásai lehetnek egy online kaszinó jelenlétének a társadalom egészére.

A játékosok ugyanis az elért profitot jó esetben abban az országban fogja elkölteni, ahol a nyereményt szerezték, így a pénz szinte azonnal visszaáramlik a gazdaságba. Az elért nyereményből a játékosok különböző árukat és szolgáltatásokat vesznek, amely után – ahogy a profitra is – adót kell fizetniük. Ezzel is hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez.

Az online szerencsejáték térnyerése

Az online kaszinókról számos tévhit kering az interneten, bár ez teljesen természetes, hiszen egy viszonylag új iparágról van szó, amely – bár rendkívül gyorsan fejlődik – sokak számára még teljesen ismeretlen terep. A statisztikák azt mutatják, hogy csak az Egyesült Királyságban 10 millióval nőtt az online kaszinók felhasználóinak száma 2010 és 2021 között, és ez a trend más országokban is hasonlóan alakul.

A számítások szerint 2022-ben az online szerencsejáték-ipar generálta forgalom meg fogja haladni éves szinten a 100 milliárd dollárt, így még több ember életére lehet pozitív hatással, és ez természetesen a gazdasági folyamatok felgyorsulásával is járhat. Kíváncsian várjuk, hogy ez milyen hatással lesz a hagyományos kaszinókra.

Azok az államok, amelyek felismerték az internetes szerencsejátékban rejlő lehetőségeket, a jövőben is profitálni fognak az online kaszinókból. A gazdaságra gyakorolt pozitív hatás, az új állások létrejötte és a befizetett adó mind olyan aspektusok, amelyek hozzájárulhatnak egy ország gazdaságának fellendüléséhez.

Az online kaszinóipar hatása az amerikai gazdaságra

Az Amerikai Egyesült Államok a szerencsejáték szerelmeseinek egyik közkedvelt úti célja – Las Vegas neve ma már egyet jelent a nyerőgépekkel és a pókerrel. Aki ismeri az amerikai szerencsejáték történetét, az jól tudja, hogy számos kaszinó az őslakosok kezében van, akik különböző módokon próbálják saját közösségüket is fejleszteni az elért profitból. Kaszinóikban őslakosokat alkalmaznak, valamint különböző segélyszervezeteket működtetnek, így segítve az indiánok helyzetén.

Az online kaszinózás természetesen az Egyesült Államokban is rendkívül népszerű tevékenység, és ezt az indián őslakosok is észrevették. Számos kaszinójuk van jelen a virtuális térben is, így még több pénzt tudnak fordítani a társadalmi felelősségvállalásra.

Internetes kaszinózás Európában

Az európai szerencsejáték-ipar jelenleg körülbelül 53 milliárd dollárt ér éves szinten. A szakértők szerint körülbelül 11,5%-os éves növekedéssel kell számolnunk 2027-ig, ami azt jelenti, hogy az iparág akkor körülbelül 100 milliárd dollárt fog érni, ahogy azt az alábbi ábrán is láthatjuk.

 

Mivel adózható bevételről van szó, az érintett országok óriási bevételhez juthatnak, hiszen ne felejtsük el, a legtöbb országban nemcsak a kaszinóknak, hanem a játékosoknak is fizetniük kell az elért nyeremények után.

Az online kaszinók villámgyors technológiai fejlődésének és a rengeteg új weboldal megjelenésének köszönhetően a közeljövőben sem számíthatunk arra, hogy az online szerencsejáték növekedése lassulna Európában, sőt, épp ellenkezelőleg. A trendek azt mutatják, hogy az emberek ma már egyre szívesebben választanak egy online kaszinót, amely fantasztikus bónuszokat kínál, ráadásul így nem kell több száz kilométert utazniuk a legközelebbi offline kaszinóig.

Az internetes szerencsejáték költségei a kaszinóknak

Az alábbi listában azokat a költségeket és kiadásokat gyűjtöttük össze, amelyekkel egy internetes kaszinónak mindenképpen számolnia kell, bárhol is működjön a világban. Bár a kaszinó részéről az alábbi kötelezettségek kiadásnak minősülnek, állami oldalon bevételként realizálódnak, így számos pozitív hatással járnak a gazdaság működésére.

  • Bónuszok kifizetése: a bónuszokat a kaszinók azért kínálják felhasználóiknak, hogy azok nagyobb kezdőtőkével vághassanak neki a játékoknak, így jó eséllyel nagyobb nyereménnyel távozzanak a kaszinóból.
  • Szoftverlicencek: bár néhány online kaszinó saját fejlesztésű játékokkal is rendelkezik, a legtöbb oldal ismert és megbízható szolgáltatók termékeit vásárolja. Csak így tudják ugyanis garantálni a kiváló felhasználói élményt.
  • A weboldalak költségei: a weboldalak fejlesztése és fenntartása is óriási költségekkel jár, ami az állami kasszában adóként csapódik le.
  • Adók és egyéb költségek: a kaszinók ugyanúgy adóznak, mint bármely más vállalkozás, sőt, általában nagyobb kiadással kell számolniuk a különböző engedélyeztetési folyamatok miatt.
  • Munkaerő: bár kétségkívül kevesebb ember kell egy online kaszinó működtetéséhez, mint egy hagyományos esetében, így is számos munkahelyet teremtenek ezek az oldalak.

Végszó

Az online kaszinók nemcsak az egyes személyek pénzügyi helyzetére lehetnek pozitív hatással, de a társadalom egészét is jótékonyan befolyásolhatják. A befizetett adók és egyéb költségek óriási bevételt generálnak azon államok számára, ahol az online szerencsejátékot legális tevékenységként tartják számon. Az online kaszinók továbbá a munkahelyteremtéshez is hozzájárulhatnak, hiszen fejlesztők, osztók és ügyfélszolgálati munkatársak is elengedhetetlenek a megfelelő működéshez.

Az így begyűjtött összegekből az állam olyan projekteket valósíthat meg, amelyre e virágzó iparág nélkül nem lenne lehetősége. Az infrastruktúra, az egészségügy és a kultúra azok a fő területek, amire a beszedett adókat a legtöbb országban elköltik, de valahol feltétel nélküli alapjövedelemmel próbálnak a lakosság kedvébe járni. (x)