MNB: az ideihez képest kétszer akkorát drágulnak jövőre az élelmiszerek

Gazdaság

Az ipari termékek és a szolgáltatások ára gyorsabban fog emelkedni az ideinél, az élelmiszerek drágulása pedig szinte pontosan az idei duplája lesz – írja a hvg.hu a Magyar Nemzeti Bank most kiadott Inflációs jelentése alapján.

Jövőre 4,7–5,1 százalék közötti lehet az infláció, a GDP-növekedés pedig alacsonyabb lehet 2021-ben és 2022-ben is annál, mint amit az egy negyedévvel korábbi elemzésében előre jelzett a jegybank.

Sokkal rosszabb lehet a magyar gazdaság helyzete az idei év végén és 2022-ben, mint ahogy eddig várták – ezt vetítette előre a Magyar Nemzeti Bank vezetőinek kommunikációja az elmúlt hetekben.

A 2022-re várt inflációt részletezték is: a leglátványosabb ebből az a szám, hogy jövőre az élelmiszerek 6,9 százalékkal drágulhatnak, ami majdnem a duplája az idei 3,5 százaléknak.

Az is látszik a számokon, hogy csakis két tétel, az üzemanyag és a dohánytermékek áremelkedésének lassulása fogja egy kicsit visszahúzni az inflációt jövőre a jegybank szerint, a szolgáltatások és az ipari termékek ára is jobban drágulhat 2022-ben, mint idén.