Miért vagy szabadabb, ha vállalkozó vagy?

Gazdaság

Sokan irigylik a vállalkozókat, hogy sok pénzük van, de általában nem irigylik azt a munkát, ami mögötte van. De a vállalkozói létben nem a pénz a lényeg, hanem hogy szabad vagy több szempontból – pénz, idő, kapcsolatok terén – is.

Azt is látni kell azonban, hogy a vállalkozók többsége nem éli meg ezeket a lehetőségeket, sokan a saját maguk alkalmazottai. Ebben a cikkben a vállalkozói szabadság témáját mutatjuk meg közelebbről.

Miben áll a vállalkozók 3 szabadsága? 

Ez a koncepció Dan Sullivan amerikai coach-tól származik, ő tanítja a pénz, az idő és a kapcsolatok szabadságát.

  • A pénz 

Akkor élheted meg a pénz szabadságát, ha annyit keresel a vállalkozásoddal, amennyit szeretnél és úgy, ahogyan szeretnéd. A legtöbb vállalkozó csak áhítozik erre. Pedig a lehetőség nyitva áll előtted is, ha nem keresed a kifogásokat és áltatod magad azzal, hogy a te körülményeid sokkal rosszabbak. Ha felvállalod a felelősséget és elkezdesz tényleg vállalkozást építeni, akkor elérheted a pénz szabadságát.

  • Az idő

Az idő szabadsága abban áll, hogy te magad határozod meg, hogy mennyi szabadidőd van, és azt mivel töltöd. Hogy ez is csak egy álom? Mindaddig igen, ameddig nem változtatsz a szemléletmódodon. Ha megtervezed, mikor nem dolgozol és hogyan osztod be az idődet, máris közelebb jutsz ehhez a célhoz. A feladat mindig kitölti a rendelkezésre álló időkeretet, ha tehát kevesebb idő jut egy feladatra, akkor kénytelen leszel hatékonyabban dolgozni. Ez nem biztos, hogy azonnal sikerül, de fokozatos változtatással jó esélyeid lehetnek.

  • A kapcsolatok

A kapcsolatok szabadsága azt jelenti, hogy olyan emberekkel (munkatársakkal, ügyfelekkel) veszed magad körül, akikkel szívesen vagy együtt. Mivel te vagy a főnök, a munkatársaidat mindenképpen megválogathatod. Az is egyfajta vállalkozói szabadság, hogy neked nincs főnököd. A vevők, megrendelők szelektálása kicsit nehezebb, de ha jól megy az üzlet, nyugodtan mondhatsz nemet olyan megrendelőknek, akikkel nem szeretnél együtt dolgozni. A beszállítókat és alvállalkozókat szintén saját magad választhatod ki. Ebben a témában is inkább a fokozatosság elvét kövesd.

Ha segítségre lenne szükséged, a Klikkmarketing szakértői szívesen megosztják veled a tapasztalataikat.

Mi köze a 3 szabadságnak az online marketinghez?

Egy vállalkozásnál sokféle következtetést le lehet vonni abból, ahogyan egy-egy területet irányítanak, például az online marketinget. A legjobb az, ha menedzseled a vállalkozásod marketingjét, azaz nem foglalkozol vele többet, mint amennyit kell. A másik véglet, hogy egyáltalán nem foglalkozol vele, ezáltal az egyik kulcsfontosságú területen nem tudod, mi történik a cégedben.

A harmadik variáció, hogy túl sokat foglalkozol az online marketinggel, nem menedzseled, hanem csinálod. Sokszor előfordul ilyenkor, hogy több más területen is ugyanígy jársz el. Akkor leszel szabad, ha megtanulod a dolgokat menedzselni.