Nem tetszett a szlovákoknak Orbánék földvásárlási szándéka, a magyar kormány meghátrált

Gazdaság

A magyar kormány még júliusban döntött arról, létrehozza az ún. Termőföld Magántőkealapot. „Amelynek célja a kelet-közép-európai régióban termőföld vásárlása, megteremtve ezáltal a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapjait”.

Fotó: Orbán Viktor kormányfő fogadja a V4-Egyiptom csúcstalálkozóra érkező Eduard Heger szlovák miniszterelnököt a Várkert Bazárban 2021. október 12-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A szlovákiai Új Szó a szlovák külügyminisztériumra hivatkozva most arról ír, hogy még el sem indult a magyar kormány szlovákiai földvásárlása, Pozsony már élesen tiltakozott ellene, amire Budapest elállt ettől a szándékától.

„A magyar külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter arról tájékoztatott engem, hogy Magyarország kormánya visszavonta azt a határozatát, amely a környező országokban való földvásárlásról szólt”

– mondta Ivan Korčok (SaS-jelölt) szlovák külügyi tárcavezető. Arról is beszélt, ez a szlovák fél erre vonatkozó kérése után történt.

A témáról hétfőn tárgyalt Eduard Heger szlovák miniszterelnök Orbán Viktorral. Ezután Orbán egy levelet küldött Eduard Hegernek, amiben értesítette őt a döntésről.

A kedd esti Magyar Közlönyben meg is jelent az a kormányhatározat, amivel Orbán Viktor a szlovák kormány nyomására visszavonta a Termőföld Magántőkealap létrehozásáról szóló döntését.

100 milliárd forintnyi közpénzt fektettek volna be, hogy termőföldeket vegyen a kelet-közép-európai régióban, amikkel majd a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedését segítették volna.

Korčok külügyminiszter választ vár magyar külügyminisztertől arra is, hogy Magyarország milyen célból vásárolt szlovákiai műemléképületeket, illetve a magyar kormány további, Szlovákia területén megvalósuló programjairól is tájékoztatást várnak. Elsősorban a szlovákiai magyar oktatási célokra és a vállalkozások számára nyújtott magyarországi támogatások részleteit szeretnék megtudni.

Közben a romániai Partiumban leállt a Budapestről érkező támogatások egy része, mert a román kormány kétoldali megállapodáshoz kötötte azokat. A magyar támogatásokkal kapcsolatban a szlovák fél is a kétoldalú megállapodás szükségességéről beszél.