Minden, amit a légtisztítóról tudni kell!

Gazdaság

Többször elgondolkodtál már azon, hogy szükséged van-e neked is egy légtisztítóra, hiszen egyre többet hallani róla, a jótékony hatásairól olvasni itt-ott, de még bizonytalan vagy a vásárlást illetően? Összeállítottunk egy kisokost, amely támpontot ad a légtisztítók kapcsán.

Amit a légtisztítóról feltétlenül tudni kell

Sajnos itthon, illetve Európában még nincsenek a légtisztítók olyan szinten bevizsgálva, mint az Amerikai Egyesült Államokban. Nincsenek meg bizonyos mutatók, amelyek szerint könnyebb lenne az egyes berendezések összehasonlítása. 

E szerint alapvetően a nagyságban tehetünk különbséget, és annak megfelelően szükséges választani, hogy mekkora a helyiség, ahol elhelyezzük és szeretnénk, ha hatékonyan működne. 

Érdemes mindenképpen HEPA-szűrővel ellátott légtisztító mellett dönteni vásárláskor, ez a szűrő ugyanis szabványosított, nem lehet tulajdonképpen mellényúlni. Rendkívül hatékonyan tudja kiszűrni a levegő károsanyag-tartalmát, tisztít a portól és a pollenektől. 

Javasolt az aktívszenes szűrő használata is egy légtisztító teljes körű, eredményes alkalmazása során, hiszen ez a levegőben lévő füstöt kiszűri, illetve a káros gőzöket, gázokat megköti. 

Mikor és milyen légtisztító mellett dönts?

Erősen ajánlott elgondolkodni egy légtisztító vásárlásán, ha az otthonunkban magas a szállópor-koncentrátum, esetleg allergiásak vagyunk. Szintén jó döntés a befektetés, ha a szellőztetés nehezen megoldható, a környékünk levegőszennyezettség szempontjából magas értékeket mutat. Aki kisállatot tart a lakásban, annak az állatszőr a lakás legkülönfélébb pontjain nem ismeretlen, egy légtisztító pedig ez ellen is hatékonyan veszi fel a harcot.

A HEPA és az aktívszenes szűrőt kifejezetten érdemes beszerezni, mivel ezek szűrnek jelenleg a leghatékonyabban. Ezen szűrők megléte mellett nem fog csalódást okozni a kiválasztott légtisztító. A Xiaomishop.hu légtisztító kínálata igen széles, érdemes körülnézni a honlapon található készülékek között. Különbség az egyes termékek között a hangerőben és a tisztított levegő mennyiségében keresendő. A drágább darabok több kényelmi funkcióval is ellátottak, egyesével tájékozódjunk a paramétereikről vásárlás előtt.

Fontos még tudni

A légtisztító a levegőt szűri meg, a szálló por mennyiségét tudja csökkenteni, de az úgynevezett leülepedett port nem fogja eltüntetni, vagyis a portörölgetés egy-egy takarítás alkalmával nem maradhat el, nem helyettesíti ezt a házimunkát.

Ahhoz, hogy elégedettek legyünk hosszú távon a légtisztító használatával, vásárlás előtt mindenképp fontos a tájékozódás és az alkalmazási területnek megfelelő terméket választani. Amennyiben túl kicsi a szoba méreteihez képest, nem fog jól működni.

Arra is figyeljünk, hogy a rendszeres karbantartás és az időnkénti szűrőcsere elengedhetetlen a hatékonyság érdekében.