Kötelező biztosítás használt autó vásárlásakor

Gazdaság

Amikor használt autó vásárlása mellett döntünk, a kötelező biztosítás kérdése sokakat állít kihívások elé, mert nem mindig egyértelmű, hogy mi is történik ilyenkor. Kinek milyen felelőssége van, mikor lehet felmondani vagy megkötni, esetleg megköthető-e online a biztosítás. A félreértések elkerülése végett célszerű tisztában lenni a szabályokkal!

Hogyan alakul a kötelező biztosítás tulajdonosváltáskor?

Használt autó vásárlásakor a kötelező biztosítás érvényét veszti, az új tulajdonosnak saját nevére szóló, a szóban forgó autóra vonatkozó új biztosítási szerződést kell kötnie. Tulajdonosváltáskor a régi biztosítás nem használható tovább, mihelyst a tulajdonába kerül az autó az ő feladata a biztosítás megkötése, felelőssége a megléte. 

Mivel az új tulajdonos addig sem biztosított károkozás esetén, amíg ő tájékozódik és megköti a szerződését a választott biztosítóval, ezért a legjobb megoldás, ha a biztosítás online megkötését választja egy kalkulátor segítségével. A Biztosításszakértő.com javasolja, hogy a paraméterek alapján tájékozódjunk, amit az online kötelező kalkulátor segítségével ma már helyben, gyorsan elintézhetünk.

A régi és az új tulajdonos felelőssége

Sokszor adódik abból félreértés, hogy a régi tulaj az adásvételi szerződés aláírásával úgy gondolja, számára nincs további teendő. Ez tévedés, az ő felelőssége ugyanis a tulajdonosváltás jogalapján a kötelező biztosítás felmondása. Ezt könnyen megteheti e-mailen keresztül a biztosítója felé az adásvételi szerződés másolatának eljuttatásával. 

A régi biztosítás felmondását nem intézheti az új tulaj, ahogy használni sem használhatja. A régi tulaj vagy törvényes meghatalmazottja járhat el ez ügyben személyesen, illetve intézheti online.

Az új tulajdonos felelőssége, hogy az adásvételi szerződés megkötésével a tulajdonába került autó kötelező biztosítása mielőbb megkötésre kerüljön. Hétvégi adás-vétel esetén a biztosítás online megkötése garantálja, hogy ne legyenek kellemetlenségek, többletköltségek számára.

Az új tulajdonos és a kötelező felelősségbiztosítás

A még aznapi kötelező felelősségbiztosítás megkötésével a legkönnyebben elkerülhető a bosszúság, hiszen alapvetően a tulajdonosnak rendelkeznie kell vele, ellenkező esetben a hatóságok kivonják a forgalomból az autót, és az újra forgalomba helyezési procedúra idő- és költségigényes. 

Ha az adás-vétel időpontjától számítva később köti meg az új tulaj, akkor fedezetlenségi díj terheli, melynek díja naponta növekszik és egyösszegben szerződéskötéskor megfizetésre kell kerülnie, nincs lehetőség részletfizetésre. 

Elengedhetetlen a kötelező biztosítás megléte az autó átírásának intézéséhez is, azonnal kérni fogja az ügyintéző a biztosítási szerződést vagy a kötvényt az okmányirodában. Csak biztosítási fedezet megléte mellett kerülhet sor az átírásra a forgalmi engedélyben.