Kriptovaluta és fizetési rendszer a Ripple

Gazdaság

A Ripple a negyedik legfontosabb kriptovaluta a piaci tőkésítést tekintve. A kriptovaluta a nevét az azonos nevű vállalatról kapta, de néhányan egy másik nevet az XRP-t is használják a Ripple-re. Ugyanakkor mások a két nevet megkülönböztetik, és a Ripple-t kizárólag a vállalatra, míg az XRP-t a kriptovalutára használják. A Ripple hasonlóan más kriptovalutákhoz egy az ügyfelek között közvetlenül kereskedhető valuta, azaz nincs szükség bankra vagy más közvetítő intézményre.   

Hogyan tudta a Ripple megvetni a lábát a piacon?

A Ripple a gyorsaságával tudott betörni a piacra. Egy decentralizált hálózatban működő rendszert honosított meg a Ripple, ahol a tranzakciókat azonnal vissza lehetett igazolni. Egy nemzetközi hálózatban, ahol bizonyos valuták közötti átváltás nem olyan gyakori a Ripple kifejezetten hasznos lehet. Ha például argentin pesot akar ukrán hrivnyára váltani, akkor a bankok ezt valószínűleg nem tudják elvégezni. Először át kell váltaniuk amerikai dollárra, majd ezt követően a dollárt hrivnyára. Ezek a műveletek nagyon hosszadalmasak és költségesek lehetnek. Ha az amerikai dollárt Ripple helyettesíti, akkor a tranzakció nagyon gyors és viszonylag alacsony költséggel megoldható.

Mi a különbség a Bitcoin és Ripple között?

A Bitcoin a blokklánc technológiát használja, hogy rögzítse a tranzakciókat. Az aktuális tranzakciók folyamatosan kerülnek hozzáadásra a Bitcoin blokklánchoz. A Ripple nem használ blokklánc technológiát. Az átutalások és fizetések a Ripple-nél sokkal inkább hasonlítanak egy nemzetközi pénz átutalási rendszerre, amit a bankok használnak a nemzetközi átutalásoknál. Hasonló a SWIFT és Western Union fizetési módszerekhez. Az XRP-t először előzetesen bányásszák, majd ezt követően sokkal egyszerűbb módszert használ a bányászathoz. Az XRP egy egyedi elosztási mechanizmust használ, hogy ellenőrizze a tranzakciókat. Az elosztásban résztvevők ellenőrzik és értékelik a tranzakció hitelességét. Az összesített pontok alapján lesznek a tranzakciók hitelesítve. Ez a rendszer nagyon hatékony, mert nincs szükség semmilyen központi ellenőrző szervre. Az XRP sokkal kevesebb energia-befektetést igényel, mint a Bitcoin. A bonyolult bányászati módszer miatt egy Bitcoin tranzakció visszaigazolása perceket vehet igénybe és jelentős költséggel járhat. A Ripple tranzakciókat másodperceken belül visszaigazolják viszonylag alacsony költség mellett. Egy további lényeges előnye a Ripple-nek, hogy közvetlenül tud bankokkal

Hogyan kereskedhet a Ripple-lal?

Ha Ripple kriptovalutával szeretne kereskedni, akkor a következő lehetőségek állnak rendelkezésére. Az alábbi brókercégek árusítanak Ripple-t: Plus500, eToro és Markets.com. A Ripple saját kereskedőplatformot kínál az ügyfeleknek, ahol közvetlenül kezelhetik az átutalásokat és be- és kifizetéseket. A felhasználóknak nem kell semmilyen közbülső szolgáltatást igénybe venniük, mint pl. pénzváltókat vagy elektronikus pénztárcát, hanem a Ripple a tranzakció végén visszaváltásra kerül a helyi valutára például forintra. Az aktuális ripple árfolyam szerint 1 Ripple 184.57 Ft-nak felel meg.