Napszámosok

Már napi 15 ezer forintért sem találnak napszámosokat

Gazdaság

Évente körülbelül 50-80 milliárd forint bevételkiesést jelent a munkaerőhiány, illetve a munkaerő minősége a zöldség-gyümölcs ágazatnak, miközben a szektor termelési értéke 300 milliárd forint – mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke.

A becslések szerint a részmunkaidős vagy szezonális munkásokkal együtt az ágazat 200-250 ezer embernek tud munkát adni, a munkaerőhiány azonban eléri a 15-25 százalékot – írja a gazdasági lap.

A szakember elmondása szerint az az alkalmazottak zöme 50 év feletti, a fiatalok számára ugyanis nem vonzó a napszámos munka, még úgy sem, hogy az elmúlt években jelentősen nőttek a bérek. Egy napszámos az északkeleti országrészben ugyan még csak 8-10 ezer forint körüli napi bért keres, az ország középső és nyugati részében azonban már napi 10-12 ezer forint alatt senki nem megy a földekre,

de nem ritka a 15 ezer forint körüli napszám sem, és mindez a nem szakképzett fizikai munkaerőre vonatkozik.

KSH: már 440 ezer forint a bruttó átlagbér

A külföldiek sem kapkodnak a napszámos melók után, az ukrán és a román munkaerő a magasabb bért kínáló Nyugat-Európába áramlik, a robotizáció pedig a zöldség- és gyümölcstermesztésben annyira gyerekcipőben jár hazánkban, hogy egyes munkafolyamatok 70-80, de akár 90 százalékában csak élő munkaerővel végezhetők.

Fotó: Brassó környékéről érkezett román napszámosok szedik a fűszerpaprikát Mészáros Csaba termelő földjén, a Bács-Kiskun megyei Fajsz határában 2012. október 5-én. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük