Így találd meg a számodra tökéletes vasalót!

Gazdaság

A tökéletes vasaló megtalálása nem könnyű feladat, hiszen a kínálat széles, a készülékek pedig nagyon hasonlók – legalábbis abban az esetben, ha felületesen szemléljük őket. Összegyűjtöttük azokat az információkat, amiket érdemes szem előtt tartani, ha új vasalót vásárolnánk.

Megtehetjük, hogy bemegyünk az első utunkba kerülő szupermarketbe és megvesszük azt a készüléket, aminek a színe passzol a kedvenc felsőnkhöz, de érdemes ennél megfontoltabb döntést hozni annak érdekében, hogy a vasalót sok éven át nagy megelégedettséggel használhassuk.

Amikor vasalóról beszélünk, általában a ma leginkább elterjedt gőzölős készülékekre gondolunk. Néhány évtizeddel ezelőtt a gőzölés funkció még nagy előnyt jelentett, mára azonban olyannyira alapfelszereltséggé vált, hogy a száraz vasalók iránti kereslet jelentősen megcsappant. Nagyobb létjogosultsággal rendelkeznek az úgynevezett gőzállomások, amelyek különálló víztartállyal és bojlerrel rendelkeznek. A legtöbb ilyen készülék magas nyomáson képes gőzt kibocsátani, ami akár több réteg ruha egyidejű átgőzölését, illetve vasalását teszi lehetővé.

Ha vasalót szeretnénk választani, sok más tulajdonságra is érdemes figyelmet fordítani. Az egyik legmeghatározóbb választási szempont a talp anyaga lehet. Minden egyes anyaghasználatra jellemző néhány tulajdonság, de általánosságban elmondható, hogy minden alkalmazott megoldás tökéletesen alkalmas vasalásra. Az olcsóbb készülékek jellemzően acéltalppal rendelkeznek; ez az anyag is nagyszerűen siklik a ruhákon, ám abban az esetben, ha magas hőmérséklet miatt szövetszálak ragadnak a talphoz, a vasalás során nehézségek jelentkezhetnek; a talp nem csúszik megfelelően, felgyűrődhet a ruha, szerencsétlen esetben az olvadt szövetszálak látható foltot hagynak a világos ruhákon. Ezért érdemes lehet olyan készüléket választani, ami korszerű tapadásmentes felülettel rendelkezik, de figyeljünk a karcállóságra is.

Szót kell ejteni a vasalók teljesítményéről. Minél magasabb, annál gyorsabb melegedésre számíthatunk, illetve az elért hőfok is annál magasabb lehet. Noha kevés ruhadarabot vasalhatunk teljesen feltekert szabályzóval, érdemes olyan készüléket választani, ami kellő teljesítménnyel rendelkezik. Ha csak ritkán vasalunk, egy 1500 wattos készülék megfelelő választás lehet, rendszeres használat esetén részesítsük előnyben a 2000 watt felettieket.

A vasalókat sok olyan apró funkcióval látják el, ami segíti a használatukat. Az egyik kétségkívül hasznos funkció a cseppmentesség, ami megakadályozza, hogy a tartályban lévő víz a ruhára cseppenjen. Noha látszólag ez a képesség nem túl hasznos, a valóságban mégis annak bizonyul; vízköves tartály és belső alkatrész esetén a lecseppenő víz akár látható foltokat hagyhat a ruhákon. Persze a készülék megfelelő tisztításával ezt megelőzhetjük.

Ne feledkezzünk meg az áramvezető kábelről sem! Fontos, hogy megfelelő minőségű anyagból készüljön, illetve rendelkezzen olyan borítással, ami megakadályozza a gumis műanyag megtörését. A vasaló és a kábel csatlakozásánál rendszerint találunk egy apró elemet, ami védi a kábelt a legsérülékenyebb részen.

Ha kellő figyelmet fordítunk a vasaló kiválasztására, biztosak lehetünk benne, hogy hosszú éveken keresztül nagy megelégedettséggel használhatjuk majd.