5 ok, ami kiválthatja a következő gazdasági válságot

Gazdaság

Ebben a cikkben azokkal a tényezőkkel foglalkozunk, amelyek előidézhetik a következő gazdasági válságot.

1. Az infláció

Amennyiben egy fontos nyersanyag vagy áru kínálata csökken, vagy a munkaerőpiacon keletkezik hiány, akkor magasabb inflációra lehet számítani. Ezenfelül az aktuális inflációs mérés lehet becsapós, és nem kizárt, hogy éppen ketyeg alattunk egy “időzített bomba”.

A nagy mértékű infláció következtében az emberek élethelyzete jelentősen megváltozhat, és sokan elszegényedhetnek. Ilyen szituációban az államoknak igen kellemetlen bejelenteni adóemeléseket.

2. Állami lépések

Belföldön vagy külföldön is alakulhat ki olyan helyzet, ami nem racionális lépés megtételére ösztönözhet egy vagy akár több államot is. Az első világháború kitörését megelőzően a németeknél is ez történt. Az úgynevezett hiperinfláció előtt az emberek követelték, hogy magasabb legyen a fizetésük. Tartva a nép haragjától, inkább engedtek a nyomásnak, így szerették volna elkerülni a polgárháborút.

A bérek emelésére nem volt azonban fedezet, így nyomtattak pénzt, hogy előteremtsék. Ennek egyenes következménye lett az intenzíven növekvő infláció, a márka pedig hanyatlani kezdett.

3. Vagyoni átrendeződés a társadalmon belül

Akinek van némi megtakarítása, az általában befekteti a pénzét. Vásárol például egy ingatlant, vagy beindít egy vállalkozást, és további jövedelemre tesz szert. Akinek azonban nincs félretett pénze, csak drágábban tud lakást venni. Így nyílik az olló a szegények és a gazdagok között.

Magyarországon is óriási hiteleket kell felvennie annak, aki szeretne vásárolni egy átlagos állapotú lakást egy nagyvárosban. Az átlagemberek érzései jelentős hatással lehetnek a gazdaságra.

4. A bizalom megszűnése

Jelenleg már nincs aranyfedezet a pénz mögött. Pusztán azon alapszik az értéke, hogy megbízunk benne. Bármilyen körülmény hatására ha megrendül ez a bizalom, az súlyos problémákhoz vezethet.

Ha a bizalom szintje csökken, akkor ez értékszinten is megmutatkozhat. Ez végeredményben inflációt eredményez, amit szükséges kordában tartani. A banki tartalékráta igen alacsony, a pénzintézetek ennél fogva képtelenek volnának egyszerre kifizetni az embereket, ha mindenki úgy döntene, hogy egy időben kiveszi a pénzét. Egy ilyen szintű bizalomvesztésnek akár bankcsőd is lehet az eredménye.

5. A defláció

A pénznyomtatás nem túl hatékony módszer. Előfordulhat, hogy bizonyos idő elteltével sem az emberek, sem a cégek nem képesek több hitel felvételére. Ha túlságosan eladósodnak, akkor már a szinte ingyen kínált pénz sem fog kelleni nekik.

Ha a tömeg egy ponton úgy dönt, hogy inkább visszafizeti a tartozásait, vagy csődbe megy, akkor a hitelállomány csökken. Egy ilyen esemény bekövetkezése esetén kevesebb pénz kerülne a törékeny gazdaságba, és deflációt válthat ki.

Ezen események láncolata oda vezetne, hogy másoknak is megdrágulna a hitele. A kormány bármit is léphetne, ha a gazdasági növekedés megtorpanna, az adósságok elszabadulhatnának.