Újabb nemzetközi elismerésben részesült Debrecen

Gazdaság

Az idén kilencedik alkalommal díjazták a nemzetközi üzleti szolgáltatások iparág kiválóságait a CEE Business Services Awards (Közép- és Kelet-Európai Üzleti Szolgáltatások Díjai) keretében. A közép- és kelet európai kiválósági díjakra 27 kategóriában lehetett nevezni, a győztesek kihirdetésére 2021. április 15-én került sor a lengyelországi Wroclaw-ban megrendezett díjátadó ünnepségen.

Városunk 2017 után, idén ismét elnyerte az „Év Feltörekvő Városa” címet, legyőzve regionális versenytársát, Kassát. Ezen elismerés mellett a város a „Legdinamikusabban fejlődő város” címért folytatott küzdelemben a TOP 6-ba jutott többek között Riga, Vilnius és Pozsony mellett. Külön öröm, hogy Debrecen ezévben is szerepel ezen rangos listákon a legdinamikusabban fejlődő Közép-Kelet Európai városok mellett. Kósa Lajos országgyűlési képviselő szerint Debrecen egy innovatív, dinamikusan fejlődő, a tudományra, az oktatásra, magas hozzáadott értékű iparágakra és kultúrára fókuszáló város, amely a város lakóinak egyre javuló lehetőségeket, környezetet, élhető várost biztosít.

Az idei év második rangos nemzetközi elismerése is jól alátámasztja a város utóbbi években mutatott folyamatos gazdasági, oktatási és kulturális fejlődését. A Financial Times nemzetközi tőkeáramlásokkal és befektetésekkel foglalkozó divíziója, az fDi Intelligence felmérésében 2021-ben Debrecen felkerült a világ legjobb befektetésösztönzési célpontjainak számító városok TOP 10-es listájára

Debrecen mellett a városban működő Debrecen Business Service Centers Kerekasztal is bejutott a „Az év legjobb egyetemi-üzleti együttműködése” kategóriájában a döntősök közé. Barcsa Lajos hangsúlyozta, hogy kellenek olyan együttműködések, mint amilyen a Debrecen Business Service Centers Kerekasztal, melyben kilencen (4iG, BT, Deutsche Telekom IT Solutions, Diehl Aviation, EPAM, Flowserve, NI, Transcosmos, United Call Centers) összefogtak Debrecenben annak érdekében, hogy a Debreceni Egyetemmel együttműködve erősítsék a szolgáltató szektort. 

A Kerekasztal tagjai felismerték, hogy hatékonyabban kell érvényesíteniük a közös érdekeiket, a város, illetve az oktatási intézmények teljes értékű partnereivé válva. Küldetésük a szektor hírnevének és ismertségének növelése Debrecenben, valamint a régióban, ezenfelül a nyelvtanulás fontosságának hangsúlyozása és annak támogatása, végül, de nem utolsó sorban a szolgáltató szektorba vezető tanulási- illetve karrier-útvonalak kijelölése, és kidolgozása, valamint ezek ismertségének növelése.

Debrecen az üzleti szolgáltató szektor egyik legfontosabb központja Magyarországon. A városban az üzleti szolgáltató szektorban foglalkoztatottak száma 2020-ban elérte a 4,700 főt.  A COVID-19 okozta gazdasági visszaesés és bizonytalanság ellenére Debrecenben a szektor 4,5% -kal növekedett az elmúlt évhez képest. Ez a növekedés főként a Transcosmos, az EPAM és az NSC Global bővítésének köszönhető. 2020-ban két nagypresztízsű vállalat döntött új debreceni szolgáltató központjának létrehozásáról: a 4iG és az EY. Így összesen 17 szolgáltató központ működik jelenleg Debrecenben, ami egy jelentős, 13% -os növekedési rátát jelez a szolgáltató központok számában a tavalyi évhez képest. Póser Zoltán szerint a szolgáltató szektor egy fontos lába a gazdaságfejlesztésnek, amely hozzájárul a város hosszútávú növekedéséhez, a másik három láb mellett, amelyek az elektronika, az autó- és gépipar, valamint a gyógyszergyártás.

Debrecen városa 125,500 m2 minden igényt kielégítő irodaállománnyal rendelkezik, amely számos nemzetközi vállalatnak ad otthon az IT iparágtól, a pénzügyi szolgáltatásokon keresztül egészen a magas hozzáadott értékű mérnöki tevékenységekkel foglalkozó vállalatokig, mint például a Transcosmos, Deutsche Telekom IT Solutions, BT, Flowserve, Capgemini, EPAM, Diehl Aviation.  A városban 3 helyszínen (Forest Offices, Agora Office és Lion Office Center) 40,000 m2-en valósultak meg “A” kategóriás irodafejlesztések és további 39,000 m2-en folynak jelenleg a munkálatok.

Debrecen célja, hogy tovább erősítse regionális központi pozícióját a Közép- és Kelet-Európai régióban. Ezen stratégia elérése érdekében a város célul tűzte ki az üzleti környezet, közlekedés, oktatás és a város élhetőségének folyamatos fejlesztését.

A város kidolgozta a „Debrecen 2030” stratégiát, amely egy olyan 1,8 milliárd eurós fejlesztési program, ami a városi infrastruktúrafejlesztési projekteket célozza meg. Debrecenben olyan nagyvolumenű infrastruktúra fejlesztések valósulnak meg jelenleg, mint a Debreceni Nemzetközi Repülőtér fejlesztése, kapacitásának és utasforgalmának 2-3 millió főre való növelése. Emellett számos közlekedési infrastruktúra fejlesztés és korszerűsítés zajlik a városban, többek között a Déli Ipari Park meglévő közműkapacitásainak bővítése, a BMW gyárnak otthont adó Észak-nyugati Gazdasági Övezet infrastruktúrájának fejlesztése, illetve az övezet mellett található nagykapacitású vasúti logisztikai központ és konténer terminál létesítése. 

A város kiemelt céljának tekinti, hogy 2030-ra a jelenlegi 74,000-ről 100,000 főre emelje a városban tanuló diákok számát, a növekedést elsősorban az egyetemi és szakképzésre, illetve a mérnöki és a közgazdasági területre fókuszálva. Emellett fontos, hogy a képzésben résztvevő diákok munkaerőpiaci igényeknek megfelelő képzést kapjanak és versenyképes tudással rendelkezzenek tanulmányaik végén. Ezek megvalósítását egy erre a célra dedikált, 108 millió eurós kormányrendelet segíti elő. 

Az egyetemi 32,400 fős hallgatói bázisa készen áll kielégíteni azokat a magas nyelvi és szakmai igényeket, amelyeket a cégek a munkavállalók felé támasztanak. A városban működő cégeknek továbbá lehetőségük van hosszú távú stratégiai együttműködés kialakítására a Debreceni Egyetemmel és a Debreceni Szakképzési Centrummal. A Debreceni Nemzetközi Iskola 2019 szeptemberében nyitotta meg a kapuit, teljes körű és nemzetközileg elfogadott oktatási rendszert kínálva angol nyelven.  A Nemzetközi Iskola mellett 2022 őszén kezdi meg a működését a Deutsche Schule, amely német nyelvű és Németországban is akkreditált programot fog kínálni a diákok számára.

– Debrecen önkormányzata –