A laptopok létrejöttének egyfajta második hulláma

Gazdaság

Mi történt az azt követő évek és évtizedek alatt, hogy a laptopkoncepció és ötlet alapvetően megszületett? Milyen mérföldkövei és fontosabb állomásai voltak annak a folyamatnak, aminek az eredményeként végül megalkotásra kerültek a manapság használatos laptopok?

A cikkben ezeken a kérdéseken megyünk végig. Időben egészen a nyolcvanas évekig megyünk vissza, és onnét elevenítjük fel a laptopok fejlődéstörténetét. Utólag visszanézve egészen humoros fejleményekről is beszámolhatunk.

A laptopok fejlődéstörténetének Grid Compass utáni korszaka

Habár a Grid Compass elsőre forradalmi áttörésnek mutatkozott, ettől függetlenül nem lett belőle nagy sikersztori. Merthogy több tényező együttesen is akadályozta azt, hogy szélesebb körben is elérhetővé váljon a piac számára.

A teljesítményére vonatkozó kisebb és nagyobb hiányosságok orvoslása még adott esetben áthidalható körülmény lehetett volna. Viszont a hajmeresztően magas árával már nem igazán lehetett mit kezdeni.

Úgyhogy jobb híján a Grid Compass nem terjedt el globálisan, és inkább a NASA kapuin belülre korlátozódott az alkalmazása. Szerencsére ezzel együtt nem haltak el a laptopok fejlesztésére irányuló kezdeményezések. Sőt, újabb izgalmas fejlemények történtek.

Amit az Osborne 1 kapcsán alapvetően tudni érdemes

Egy cipelhető táskagépről beszélünk, amelyik ha körülményesen is, de már mobilnak számított. Persze ne gondoljuk azt, hogy a használata akárcsak megközelíthette volna a mai pillekönnyű laptopok élvezeti értékét.

Merthogy az Osborne 1 11 kilogrammot nyomott, úgyhogy egy divatos kis oldaltáskában nehezen fért volna el. Az 1981-es megjelenése viszont tényleg képes volt lázba hozni a piacot. Méghozzá azért is, mivel sikerült komolyabb üzleti sikereket elkönyvelni a segítségével.

Több sem kellett a számítógépes iparág szereplőinek. Az Osborne 1 eredményeit látva nem is lehetett kérdés, hogy mindenki lázas fejlesztésekbe kezd. Úgyhogy javarészt ennek köszönhetően mutatkozott egy komolyabb ugrás a laptopok fejlődéstörténetében.

A híres modell, amelyiket csak laptop nagypapa néven volt szokás emlegetni

A nyolcvanas évek közepére egyre inkább felfelé ívelő pályát mutatott a laptopok fejlesztésével foglalkozó szektor. Ennek a munkának lett a gyümölcse a Toshiba által piacra dobott Toshiba T1100-as modell.

Ahogyan azt már az alcímben is említettük, laptop nagypapa elnevezéssel hivatkoztak rá az iparágon belül. Nem is férhet hozzá kétség, hogy a készülék újfent lendített egy nagyot a laptopok fejlődése kapcsán.

Egyre magasabb szintű teljesítményt sikerült ugyanis belepréselni egyre kisebb eszközökbe. Úgyhogy amit adott esetben akár most is magunk előtt láthatunk a laptopképernyőn, annak a magvai leginkább a nyolcvanas évek közepe táján lettek elültetve.