A paprika táplálása csepegtető öntözéssel

Gazdaság

Hazánkban kisebb nehézségekbe ütközünk a növénytermesztés területén, hiszen a hazai csapadékmennyiség közel sem elegendő a növények táplálásához. Mielőtt azonban magunk pótoljuk ezt, fontos többet megtudni a termeszteni kívánt növény vízigényéről, és ehhez igazítani öntözőrendszerünket. Ebben a cikkben például a paprika csepegtető öntözéséről ovlashatsz bővebben.

Mit kell tudni a csepegtető öntözésről?

A csepegtető öntözés egy nagyon népszerű módja a helyes öntözésnek, hiszen ennek köszönhetően a megfelelő mennyiségű vizet juttathatjuk el a megfelelő helyre. Amikor slaggal locsolunk, az néha többet árt, mint használ, mivel ez erősen rombolhatja a földet. A tápanyagvesztés kiküszöbölése érdekében sokkal előnyösebb, ha a csepegtető öntözéssel közvetlenül a növény gyökeréhez juttatjuk a tápanyagot. 

A módszer abban is segít, hogy sokkal takarékosabbak legyünk, ráadásul a vízszámla sem fog érzékenyen érinteni minket. A növények szempontjából az is fontos, hogy rendszeres, kis mennyiségű vízzel öntözzünk, amit a locsolócső nem tesz lehetővé. 

Paprika speciális öntözése 

Minden kertész a csepegtető öntözést javasolja a paprika locsolásához. Fontos azonban már az ültetés során nagy gondot fordítani a megfelelő vízmennyiség biztosítására, ez nagyjából 20 nm-es mértéket jelent. Ilyenkor 10-12 napig nem is szükséges locsolni. Az ezt követő öntözést a hő- és fényviszonyok függvényében kell meghatározni. 

A 30 nm-es öntözési adagokhoz viszonyítva általában májusig elegendő heti egy alkalommal öntözni, ez nyáron heti kettőre növelhető. Az a jó, ha a locsolást követően hamar felszárad a talaj, így mindenképpen kicsit lazítsuk fel azt. 

Amennyiben te is profi módon szeretnéd ellátni az öntözést, az AutomataÖntözőrendszer.com minőségi csepegtető szalagjai között számos hasznos termékkel találkozhatsz!

Hogyan rakjunk össze egy csepegtető rendszert?

Az első mindig a megfelelő tervezés. Lényeges, hogy egyszerű rendszerben gondolkozzunk, tehát egy fővezetékhez csak a minimálisan szükséges leágazások kapcsolódjanak!

Ezután vegyük át, hogy a különféle alkatrészekből mennyire lesz szükség. A hosszú távú használat érdekében csak minőségi alkotóelemekkel, anyagokkal dolgozzunk!

A fővezeték kiválasztásánál a nagyobb, hengeres cső domináljon, s minél nagyobb az öntözendő terület, annál vastagabb legyen!

A csepegtető csövet hozzilleszthetjük T-idomokkal vagy megcsapolóhidakkal is a gerincvezetékhez. Az esetleges szennyeződések felfogása miatt mindenképpen szerezzünk be szűrőt is! A leágazások végére mindig kell dugót helyezni. A leágazásokat többnyire rögzítőtüskékkel ajánlott a földhöz rögzíteni. A fővezetéket a folyamat végén már egyszerűen csatlakoztathatjuk a vízforrásra.