Bige Lászlót azzal gyanúsítják, hogy megkárosította a saját cégét

Gazdaság

Ilyet sem sűrűn hallani. Mint arról korábban beszámoltunk, ismét őrizetbe vette a rendőrség az egyik leggazdagabb magyar vállalkozót. A műtrágyában utazó Bige Lászlót a rendőrség szerint az alábbiakkal gyanúsítják: különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége, önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség most részletezte, mivel gyanúsítják pontosan a vállalkozót. A közlemény szerint Bige (akinek nem írták le a nevét, de simán beazonosítható)

éveken át arra adott utasítást, hogy nagy mennyiségben minősítsenek selejtesnek olyan termékeket, amelyek valójában jók voltak, de így csökkentett áron adták el azokat a kereskedőknek. A kereskedők aztán piaci vagy ahhoz közeli áron tudták értékesíteni a termékeket. Mivel Bigét nem nevezték meg, nem írhatták le, hogy mi ez a bizonyos termék, de a vegyipari vállalkozó műtrágya eladásában érdekelt.

A gyanú szerint az egyik kereskedő cég vezetőjével arról is megállapodott a vállalkozó, hogy a valótlanul selejtesnek minősített termék értékesítése után a vételár egy részét készpénzben visszakapja. Összesen több mint 800 millió forint vesztegetési pénzt vett át, és közel 2 milliárd forinttal károsította meg a saját cégét – írja az ügyészség.

Bige László 5 és 10 év közötti szabadságvesztéssel sújtható, ha bebizonyosodik bűnössége. Az ügyészség rács mögött tartaná, mert “fennáll a szökés veszélye”.