Csaknem egymilliárd forint fejlesztési forrást kap Békés megye

Gazdaság Ország

A Békés Megyei Önkormányzat tájékoztatása szerint a legtöbb plusztámogatást, 40 millió forintot Mezőberény kapta az úgynevezett családbarát, munkába állást segítő intézmények, szolgáltatások fejlesztésére.

Az uniós program felhívása során jellemzően bölcsődei és óvodai bővítéseket, fejlesztéseket terveztek az önkormányzatok, ám a pályázat beadása óta jelentősen megemelkedett beruházási és kivitelezési költségek miatt nem tudták befejezni a projekteket.

Ugyanerre a célra 4,5 millió forinttal fordíthat többet – összesen 54 millió forintot – a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata.

A Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. 15,5 millióval többől gazdálkodhat – így összesen 145 millió forintot fordíthat – önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére.

Csaknem 12 milliós többlettámogatást kap az eredeti 137 millió mellé Battonya város önkormányzata a helyi gazdaság fejlesztésére kiírt pályázatra. Az alig 1300 lakosú Nagykamarás község ugyanerre a célra 10,5 millióval többet, összesen 60 milliót fordíthat.

Békés megyébe a TOP-keretben tervezett eredetileg 58 milliárd forint helyett már 71 milliárd érkezett a 2014-2020-as ciklus alatt – írták az MTI-hez eljuttatott közleményben.