Kripto Biztonság: Mire kell odafigyelni egy tőzsde kiválasztása során?

Gazdaság

A kriptovaluta tőzsdék fontos részét képezik annak a rendszernek, amely lehetővé teszi a kriptovaluták vásárlását és eladását, azonban a megfelelő tőzsde kiválasztása sokszor bosszantó és bonyolult feladatnak bizonyulhat. 

Egy platform kiválasztása során az adott platform által kínált biztonság kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen leginkább ez biztosítja a felhasználók nyugalmát. Mivel a kripto tőzsdék sokszor óriási mennyiségű digitális valutát tárolnak, sűrűn vállnak a hackerek elsőszámú célpontjává

De vajon honnan lehet tudni, hogy egy adott tőzsde biztonságos? Mire kell odafigyelned annak érdekében, hogy biztosan jó döntést hozz?

A Kriptomatnál rendkívül komolyan vesszük a biztonságot, és véleményünk szerint piacvezető intézkedéseket alkalmazunk annak érdekében, hogy megóvjuk ügyfeleink személyazonosságát és tőzsdénken tárolt valutáikat. Ezt a kérdést két oldalról közelítjük meg. Az egyik a szervezési, a másik pedig a technikai intézkedésekre vonatkozik.

Ahogyan a kripto piac egyre inkább szabályozottá és mainstreammé válik, úgy gondoljuk, hogy az általunk alkalmazott intézkedések akár egy remek ellenőrzőlistaként is szolgálhatnak, amelyet bárki számára hasznos lehet a legjobb tőzsde kiválasztása során. 

Először is tárt karokkal fogadtuk a szabályzás megjelenését, ezért szigorúan követjük az ISO 27002:2013 Információtechnológia – Biztonsági technikák – Információvédelem irányítására vonatkozó magatartási szabályzat és a Kriptovaluta Biztonsági Szabványban tartalmazott irányelveket.

A platform továbbá az Altalános Adatvédelmi Rendelettel (ÁAR) összhangban lett tervezve annak érdekében, hogy az ügyfeleink számára biztosítani tudjuk a megfelelő szintű adatvédelmet.

Talán ez a két dolog a legfontosabb, amikor a megfelelő tőzsde kiválasztásán tűnődsz, azonban nem árt az apróbb részletekre is odafigyelni.

Szervezési biztonság

Más pénzügyi intézményekhez hasonlóan, a kripto tőzsdéknek is legtöbbször az emberi hibából és a bűnözésből eredő kockázatokkal kell szembenézniük. 

Az ilyen kockázatok elleni védelem érdekében négy intézkedést alkalmazunk:

Rendkívül biztonságos hozzáférés ellenőrzéssel ellátott cold storage

Az egyik legfontosabb terület, amelyre fokozott figyelmet fordítunk nem más, mint a különböző belső kripto tárcákon tárolt egyenlegek védelme. A magasfokú biztonság elérésének érdekében folyamatosan nyomon követünk minden egyenleget és trendet, ami segít, hogy a kriptok 98%-át egy rendkívül biztonságos hozzáférés ellenőrzéssel ellátott cold storage-ben őrizzük.

Elszánt ellenőrző csapat

Minden tevékenységet naplózunk a platformunkon, amelyet egy elszánt és kiváló szakértelemmel rendelkező csapat ellenőriz valós időben. Ennek köszönhetően pillanatok alatt fény derül bármilyen rendellenességre és gyanús tevékenységre, így szinte azonnal meg tudjuk tenni a megfelelő intézkedéseket.

Szigorú üzemeltetési eljárások

Gondoskodtunk arról, hogy platformunk összes érzékeny aspektusa szigorú üzemeltetési protokollnak feleljenek meg, legyen az a tárolás, ügyfélszolgálat vagy akár a fejlesztéssel kapcsolatos tevékenységek. A legérzékenyebb aspektusoknak pedig az úgynevezett „négy szem elvnek” is meg kell felelniük, ami azt jelenti, hogy ezeket legalább két ember kell, hogy jóváhagyja.

Rendszeres biztonsági ellenőrzések

Amellett, hogy kimondottan biztonságos elveket követünk a programozás terén, rendszeres behatolásvizsgálatokat is végrehajtunk a potenciális kockázatok csökkentése érdekében. 

Technikai biztonság

Bármely sikeres kriptovaluta tőzsde sikere mögött szigorú technikai biztonsági irányelvek követése rejlik. Mi leginkább négy területre koncentrálunk ezen a téren:

Erős titkosítási mechanizmusok

A platformunkon minden irányú kommunikáció teljes mértékben titkosítva van. Ez az intézkedés megvéd az úgynevezett „lehallgatás” támadásoktól, amelyek során bizalmas adatokat próbálnak megszerezni és felhasználni. Ezen felül, az összes platformon tárolt bizalmas adat erős titkosításban részesül.

Hálózati biztonság

A hálózati szerverek szegmentálása kiemelt jelentőséggel bír a biztonság megőrzésében, hiszen így a bizalmas adatokat tároló szerverek nincsennek kapcsolatban egymással. 

Fizikai biztonság

Hiába a rengeteg technikai biztonsági intézkedés, ha valaki egyszerűen besétálhat a szerverterembe, és megszerezheti a szükséges adatokat. A mi szervereinket bizalmas helyen tároljuk, és hozzáférés-ellenőrzés, biztonsági őrök és különböző ellenőrzések biztosítják az illetéktelen hozzáférés megelőzését. Emellett, cold storage-re páncélszekrényben őrzött hardver tárcákat használunk, a lehető legnagyobb biztonság elérése érdekében.

DDoS védelmi rendszer és Webes Applikációs Tűzfal

Egy tőzsde webes jelenléte sokszor kockázatokkal jár a biztonságot illetően. Pontosan ezért vesszük annyira komolyan platformunk védelmét az internettel kapcsolatos veszélyek ellen, mint például a DDoS támadások és az applikáció esetleges sebezhetőségei elleni támadások (SQL injekciók, fájl injekciók, XSS stb.). 

A kriptovaluták világa egy rendkívül izgalmas és innovatív világ, azonban ez egyidejűleg folyamatosan változó biztonságpolitikai terepet von magával. Bizonyosodj meg arról, hogy olyan tőzsdét választasz, amely rendszeres biztonsági intézkedéseket és kockázatfelméréseket végez a folytonosan változó biztonsági igények kielégítése érdekében.

Azzal, hogy olyan kripto tőzsdét választasz, amely komolyan veszi a felhasználói biztonságát, stresszmentesen fedezheted fel a kriptovaluták világát. Igaz, hogy a bitcoin árfolyama, és persze más kriptovaluták, mint például az ethereum vagy a ripple árfolyama ingadozó lehet, azonban ez csak akkor számít, ha kriptovalutáid biztonságban vannak. Ha kriptovalutáid lopás áldozatává válnak, már nem fog számítani mennyit értek mielőtt ellopták őket, nem igaz? Másrészről viszont, ha megbízható kripto tőzsdét választasz, a digitális valuták sokszor biztonságosabbak tudnak lenni a hagyományos fizetőeszközöknél.