Az ÁSZ elnöke szerint az áfa-adórés csökkenésével több jut közérdekű beruházásokra

Gazdaság

Az áfa-adórés csökkenésével a kormány közérdekű beruházásokat – például útépítést, családtámogatást, klímaváltozással kapcsolatos kiadásokat – tud finanszírozni – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke.

Domokos László felidézte, Magyarországon a 2013-as 21 százalékról 2018-ban 9 százalékra csökkent az áfa-adórés (a be nem fizetett adó az előírt teljes összeg arányában). A kormány ennek köszönhetően csökkentette a munkát terhelő adót – ezzel növelve a vállalkozók bérét – és a személyi jövedelemadó kulcsát is – tette hozzá.

Hangsúlyozta, a gazdaság fehérítése a zöldítés gazdaságpolitikáját is maga után vonja, mivel például a jövedéki adóból és a termékdíjakból az államkasszába befolyt összeg a hulladékgazdálkodás fejlesztésére, vízgazdálkodásra és a távfűtés kiépítésére is lehetőséget ad.

Az államnak a fenntartható gazdaságot és a környezeti tényezőket egyaránt figyelembe kell vennie, mert a kiszámítható gazdaságpolitikai környezet, a versenyképes gazdaság és a társadalmi jólét együttes megjelenése felzárkózási pályán tartja Magyarországot – vélekedett az ÁSZ elnöke.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.