Tavaly 5 százalék volt a önkéntes nyugdíjpénztárak reálhozama

Gazdaság

Érdemben meghaladta az önkéntes nyugdíjpénztárak teljesítménye tavaly az inflációt, a reálhozam megközelítette az 5 százalékot, az elmúlt másfél évtizedben pedig átlagosan 3,5 százalék volt, szintén meghaladva az árdrágulás mértékét – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán az MTI-t.

Az MNB közleményében felhívta a figyelmet, hogy a kockázatvállalási hajlandóságtól és a vagyonkezelési teljesítménytől függően, számottevő eltérések is tapasztalhatók az egyes pénztári portfóliók hozameredményeiben.

A növekedési jellegű, a magasabb kockázatú, és a kiegyensúlyozott jellegű, a közepes kockázatú portfóliók kedvező éves teljesítménye nagyrészt az éven túli lejáratú állampapírok, és a közép-európai térség vezető részvényeinek jelentős árfolyamemelkedésének volt köszönhető – mutatott rá a jegybank.

A központi pénzintézet megállapította: a klasszikus jellegű, alacsonyabb kockázatú portfólióknál nagyobb a rövidebb lejáratú állampapírok és kisebb a részvények aránya, így ezek jellemzően alacsonyabb hozamokat értek el.

A nyílt pénztáraknál az egyik piaci szereplő a növekedési jellegűek között is kockázatvállalónak számító portfóliója végzett az első helyen, nettó 15,45 százalékos teljesítményével – közölte az MNB.

A jegybank arról is tájékoztatott, hogy a zárt, munkahelyi alapon szerveződő önkéntes nyugdíjpénztáraknál tavaly a legjobb nettó hozamteljesítmény 17,08 százalékos volt.

Az MNB szerint fontos, hogy minél több aktív munkavállaló rendelkezzen valamilyen nyugdíjkiegészítési célú megtakarítással, amelyeket az állam 20 százalékos adókedvezménnyel támogat. A megfelelő nyugdíjkiegészítés nemcsak egyszeri nagy, hanem folyamatos kisebb összegű befizetésekkel is elérhető – hívta fel a figyelmet az MNB. A jegybank a havi jövedelem 3-9 százalékára rúgó befizetést tartja megfelelőnek.