Még mindig magasak a magyar bérekre rakódó közterhek

Gazdaság

A jövő évi adóváltozások ellenére régiós összehasonlításban még mindig magasak Magyarországon a béreket terhelő adók és járulékok – mondta a Mazars adótanácsadó adóigazgatója a társaság keddi budapesti sajtóbeszélgetésén.

H. Nagy Dániel az Országgyűlés által elfogadott adótörvényeket ismertetve kiemelte: folytatódik a szociális hozzájárulási adó csökkentése, a közteher a korábban tervezett 20 helyett 19,5 százalék lesz 2018-ban a munkáltatók számára. Ugyanakkor ezzel ellentétes irányba hat a minimálbér, illetve a garantált bérminimum jelentős emelése, illetve a munkáltatóknak továbbra is számolniuk kell a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulással.
Példaként hozta fel, hogy számításaik szerint jövőre nettó 100 ezer forint munkabér a munkáltatónak 182 ezer forintba kerül, így a szakértő indokoltnak tartja a munkáltatói terhek további csökkentését.

A szociális hozzájárulási adó csökkentésével a százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) is azonos módon mérséklődik. Az eho változása kihat az egyes cafeteria juttatások után fizetendő közterhekre is, így az adóterhelés 43,66 helyett 40,71 százalék lesz – jelezte.
Az adóigazgató a legfontosabb jövő évi változások között említette, hogy 2018-tól megszűnik a munkáltatói adómegállapítás lehetősége, a munkáltatók már a 2017. évre sem készíthetik el dolgozóik adóelszámolását. Újdonság, hogy az adóhatóság a mezőgazdasági őstermelők, az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek számára is készít majd bevallási tervezetet.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy január 1-jétől az internetszolgáltatás és a halhús mellett az éttermi szolgáltatások általános forgalmiadó-kulcsa is 5 százalékra csökken, ezzel egyidejűleg viszont bevezetik a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást.

H. Nagy Dániel kiemelte: két új jogszabály váltja fel az adózás rendjéről szóló törvényt, és az adóvégrehajtási szabályok is önálló törvényben kapnak helyet.

Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere elmondta: 2018-tól a szokásos piaciár-megállapítási eljárás (APA) szabályai is módosulnak. Könnyítés, hogy a kérelmeket elektronikus úton kell beadni. Jelentős többletköltséget jelent viszont, hogy az adóhatósággal való első kapcsolatfelvétel – amikor a kérelem beadása előtti anonim egyeztetésre van lehetőség – a jövőben alkalmanként 500 ezer forint igazgatási szolgáltatási díj befizetésével jár.