A járműiparban is együttműködnek a visegrádi négyek

Gazdaság

A gazdaság digitális átalakítása a növekedés fontos eleme, és mivel a régió gazdasága nagyon hasonló szerkezetű, ezért a V4-es országok közös feladatokat tudnak és akarnak meghatározni – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára a visegrádi országok gazdasági minisztériumi államtitkárainak szerdai budapesti találkozója után.

Lepsényi István hangsúlyozta, a V4-es országok fejlődése érezhetően meghaladja az európai növekedési átlagot.

A megbeszélés egyik legfontosabb témája az volt, hogyan lehet ezt a fejlődési ütemet megőrizni, növelni, illetve hogyan lehet ennek érdekében a négy ország gazdaságpolitikai elképzeléseit összehangolni, a legjobb tapasztalatokat átadni egymásnak – közölte.
A találkozón egységes álláspont alakult ki abban, hogy a visegrádi országok a járműipar jövőjével, fejlődési lehetőségeivel és az előtte álló kihívásokkal kapcsolatban közös választ adjanak – emelte ki az államtitkár.

Kitért arra, hogy Magyarország elkötelezett az európai, valamint a regionális együttműködések iránt, és aktív szerepet játszik a digitalizációt szolgáló európai kezdeményezésekben.

A kormány jövőképe a fejlett ipari államokhoz felzárkózó, az új technológiák, üzleti modellek adta lehetőségekkel élni tudó Magyarország. A nemzetközi versenyben akkor lesz eredményes az ország, ha az iparpolitika, a szabályozás, illetve a kormány által indított és támogatott programok a versenyképes ipari szektor erősödését segítik – hangsúlyozta Lepsényi István.

Vladimir Bärtl, a cseh ipari és kereskedelmi minisztérium miniszterhelyettese a találkozó témái közül szintén kiemelte a járműipari együttműködés lehetőségeit, illetve az innovatív vállalkozások támogatását.

Rastislav Chovanec, a szlovák gazdasági minisztérium államtitkára egyebek mellett kitért arra: új megközelítéseket találhatnak a visegrádi országok a külföldi befektetőkkel kapcsolatos együttműködésben.

Jerzy Kwiecinski, a lengyel gazdaságfejlesztési minisztérium államtitkára szintén hangsúlyozta, a V4-ek számára a járműipar az egyik legfontosabb ágazat, és sokkal több kapcsolódás van az országok között ezen a téren, mint korábban.