MNB: új típusú vizsgálat a bankoknál

Gazdaság

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendszeres helyszíni vizsgálatokat indított a hazai bankoknál az új típusú, a “szanálhatóság értékelésére irányuló eljárás” keretében a szanálási tervek készítésének és az abban foglaltak megvalósíthatóságának ellenőrzésére – közölte a jegybank pénteken.

A tájékoztatás szerint a szanálási tervezés a válsághelyzetekre való előzetes felkészülést szolgálja, ezzel a szanálási hatóságként eljáró MNB a bankok működésének átláthatóságát erősíti, és hozzájárul a pénzügyi rendszer stabilitásának mindenkori fenntartásához.
A szanálási tervek elkészítése és a szanálhatósági akadályok évenkénti áttekintése minden, az Európai Unióban működő hitelintézet és befektetési vállalkozás esetén elvárás, még akkor is, ha az érintett intézmény szanálására valószínűleg sohasem kerül sor – mutat rá az MNB.
A szanálási terv bemutatja, hogy válsághelyzetben hogyan biztosítható az intézmény kritikus funkcióinak zavartalan működése és az ügyfelek kiszolgálása. Ennek megfelelően az MNB minden, a vonatkozó hatálya alá tartozó intézményre elkészíti ezt a tervet, amelynek része egy szanálási stratégia és egy intézkedési terv is.
A szanálási tervek elkészítésekor, illetve a szanálhatóság esetleges akadályainak felmérésekor az MNB a bankokkal folyamatosan együttműködik. A kapcsolódó, most induló vizsgálatok több esetben helyszíni ellenőrzést is magukba foglalnak majd, és a szanálási tervek készítésének és felülvizsgálatának ütemezéséhez igazodva az Európai Unióban általános elvárások teljesítését szolgálják – áll a közleményben.