Ősszel jöhet az újabb rezsicsökkentés

Gazdaság Ország

Szociális alapú áram- és gáztarifákat terveznek.

Ősszel jöhet az újabb rezsicsökkentés, szeptemberre szociális alapú áram- és gázárcsökkentési javaslatot dolgoz ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) – közölte a Népszavával a hivatal vezetője.

Dorkota Lajos szerint a kedvezményezetti körbe a nehéz anyagi helyzetűek, a nagycsaládosok és a nyugdíjasok is beletartozhatnak majd az előzetes kutatásaik alapján. Ugyanakkor a csökkentés mértékéről nem adott bővebb felvilágosítást a lapnak, vizsgálatuk pedig nem terjedt ki a távhőre, vízre, vagy hulladékra.

A tervek szerint a hivatal ősz elején benyújtja a javaslatát, arra azonban már nincs ráhatásuk, hogy a döntéshozatal mikortól ad zöld lámpát az elképzelésnek, vagyis hogy akár már idén télen is az új árképzéssel számolják az áramot és a gázt.

A Népszava más forrásból úgy értesült, hogy a Fideszben felmerült a karácsonyi Erzsébet-utalvány minitájára a “rezsiutalvány” ötlete is, itt a kedvezményt az állam állná (a tarifacsökkentés esetén viszont a szolgáltatókat terhelné a költség).

Jövőre országgyűlési választás lesz.