Gyengültek a vezető papírok, csökkent a BUX-index

Gazdaság

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 32 097,09 ponton, az előző hetinél 680,91 ponttal, 2,08 százalékkal alacsonyabban zárt.

A részvénypiac forgalma 67,62 milliárd forintot ért el, valamivel több, mint 8 milliárd forinttal meghaladta az előző heti 59,35 milliárd forintot, az előző héten ugyanakkor csak négy kereskedési nap volt. A vezető papírok mindegyike veszített értékéből.

A Mol árfolyama 2,71 százalékkal csökkent, 20 430 forinton zárta a kereskedést pénteken, a heti forgalma 8,4 milliárd forintot tett ki.

A Richter árfolyama 1,07 százalékkal csökkent, pénteken 6479 forinton zárt, heti forgalma 8,37 milliárd forint volt.

Az OTP árfolyama 2,88 százalékkal esett, 8275 forinton fejezte be a hetet,  heti forgalma 47,13 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom árfolyama 1,01 százalékkal mérséklődött, a pénteki kereskedést 489 forinton zárta, heti forgalma 2,6 milliárd forintot tett ki.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2051,08 ponton zárt pénteken, 12,06 ponttal, 0,59 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban.

Hétfőn negatív korrekció volt a BÉT-en, a magyar tőzsde alulteljesítő volt Európában. Az esést az OTP-részvények vezették, 9000 forint felett már megjelentek a profitrealizálók, jelentősebb forgalom mellett adták el a papírokat.

Kedden az átlagosnál kicsit nagyobb forgalom mellett tovább folytatódott az esés. Bár a nap elején még úgy tűnt, lesz ereje a piacnak a pozitív korrekcióra, zárásra közel 1 százalékos mínuszba csúszott a BUX. A nemzetközi börzéken sem volt túl jó a hangulat.

Szerdán ismét csökkenéssel zárt a BUX, elsősorban a Richter és az OTP esésének  következtében. Az európai tőzsdéken szintén pesszimista volt a hangulat.

Csütörtökön közel egyszázalékos erősödéssel zárt a BUX, elsősorban az OTP árfolyama húzta az indexet. A kereskedést főként az a hír befolyásolta, hogy  a francia Groupama-csoport a tulajdonában lévő OTP-részvényekből 8 millió 260 ezret elad intézményi befektetőknek. A BÉT-en jelentős mennyiségű, 2 millió 878 ezer OTP-részvény cserélt gazdát, a bankpapír a kezdeti esés után 1,1 százalékos erősödéssel zárt, és a többi vezető részvény árfolyama is emelkedett.

Pénteken a nemzetközi hangulat a börzéken óvatosan optimista volt, a BÉT-en is ennek megfelelően folyt a kereskedés napközben, ám a zárásban megjöttek az eladók, így a BUX végül enyhe csökkenéssel zárt.