Izland ajándéka nőnapra az egyenlő bérezés lesz

Gazdaság Világ

A 330 ezer fős szigetország nem csak a megújuló energiaforrások felhasználásában jár élen. A 24.hu azt írja, az izlandi kormány kötelezni fogja a vállalatokat, hogy igazolják, náluk egyenlő bért keres mindenki, akár nő, akár férfi.

A törvényjavaslatot ebben a hónapban tervezik benyújtani a parlamentben, a legtöbb frakció támogatja. ha elfogadják, 2020-ban léphet hatályba. Ennek értelmében a 25 főnél több munkavállalót foglalkoztató cégeknek igazolást kell kiállítaniuk arról, hogy egyenlő bért osztanak minden alkalmazottuknak. A lap szerint a rendszer már működik pár államban, például az USA-ban, Minnesotában, de először teszik azt kötelezővé.

A 330 ezres lakosságú Izland célja, hogy 2022-re felszámolja a nemek közti hátrányos megkülönböztetést a fizetésekben. Thorsteinn Viglundsson szociális és egyenlőségügyi miniszter is kijelentette, itt az idő “valami radikálisat tenni az ügyben”. Szerinte az egyenlőség emberi jog, biztosnak kell ezért lenniük, hogy ugyanazért a munkáért ugyanannyit kap egy férfi és egy nő.