Az MNB fogyasztóvédelmi vizsgálatot folytat az Invest and Trade Kft.-vel szemben

Gazdaság

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi célvizsgálatot folytat a budapesti székhelyű Invest and Trade Pénzügyi Tanácsadó és Marketing Kft.-vel (Invest and Trade Kft.) szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanúja miatt – közölte az MNB csütörtökön az MTI-vel.

Az Invest and Trade Kft. ciprusi befektetési vállalkozás, a Goldenburg Group Limited függő ügynöke. A jegybank folyamatos monitoring tevékenysége során észlelte az ügynökcég – magyarországi közösségi oldalakon végzett – tevékenységét, amelynek több eleme felvetheti az agresszív, megtévesztő termékértékesítés gyanúját, amit több, az MNB-hez beérkezett fogyasztói panasz, kifogás is megerősített.

A fogyasztóvédelmi aggályokat felvető ügy miatt a jegybank jogsegélyszolgálat keretében haladéktalanul információkat kért a ciprusi pénzügyi felügyeleti hatóságtól a magyarországi függő ügynök megbízójának státuszáról. A Goldenburg Group Ltd. üzleti megbízhatósági felügyeletét ugyanis az európai uniós szabályok szerint a ciprusi hatóság látja el, amely ügynökéért is felelősséggel tartozik.

Hozzátették: az MNB viszont az uniós szabályok értelmében fogyasztóvédelmi vizsgálat során felléphet a magyarországi fogyasztók érdekei és a közjó védelmében.

Az MNB felszólítja az Invest and Trade Kft. tevékenysége miatt kárt szenvedett vagy panasszal élni kívánó befektetőket, fogyasztókat, hogy észrevételeiket haladéktalanul juttassák el írásban, telefonon vagy személyesen a jegybank ügyfélszolgálatára – olvasható az MNB közleményében.