Deutsche Bank

A Deutsche Bank mindent beismert

Gazdaság

Egy bő másfél évtizeddel ezelőtt kezdődő ügy végére kerülhet hamarosan pont. 

A Deutsche Bank (DB) 95 millió dollárt fizet azért, hogy a manhattani szövetségi bíróság lezárjon egy adócsalási pert; ebben azzal vádolták a DB-t, hogy e célra létrehozott üres társaságok segítségével próbálta megúszni azt a tőkenyereség-adót, amelyet a Bristol-Myers Squibb gyógyszergyárban lévő részesedése után kellett lerónia.

A vg.hu azt írja, a megállapodás a CNBC szerint az utolsó lépések egyike lehet abban a folyamatban, amelynek során a DB le akarja zárni azokat a jogi ügyeket, amelyek egyre jobban aggasztották a befektetőket, hiszen bizonytalannak tűnt, miként tudja majd kigazdálkodni a gyenge tőkehelyzetű német bank a büntetéseket. Decemberben a DB 7,2 milliárd dolláros bírság befizetésében egyezett ki az USA igazságügy-minisztériumával abban az eljárásban, amelyet „mérgezett” értékpapírok miatt indítottak ellene. (Olyan, még a globális válság előtt értékesített kötvényekről van szó, melyekben – más bankokhoz hasonlóan – kétes megtérülésű jelzáloghiteleket csomagoltak össze más követelésekkel.)

A DB Donald Trump legnagyobb hitelezője, a megválasztott elnök ingatlanérdekeltségeihez kötődő adósságok mintegy felét tartja a kezében.