CIG Pannónia: lezárult az MKB Biztosítók felvásárlása

Gazdaság

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. az MKB Életbiztosító Zrt.-ben 98,97 százalékos, leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. pedig az MKB Általános Biztosító Zrt.-ben 98,98 százalékos részesedést szerez 2017. január 1-jével, miután teljesültek az adásvételi megállapodásban foglalt zárási előfeltételek – tette közzé a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.

A felek idén október 7-én írták alá a szerződést, amelynek értemében a Versicherungskammer Bayern értékesítette a két MKB-biztosítóban meglévő részesedését. Az ügyletet december 22-én engedélyezte a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal is jóváhagyta.
Hozzátették: az MKB Életbiztosító Zrt. és az MKB Általános Biztosító Zrt. szerdán tartotta közgyűlését, ahol megválasztották – a Magyar Nemzeti Bank vonatkozó engedélyének függvényében és hatályával – a társaság és leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. által kijelölt új vezető tisztségviselőket.
A közgyűlés az MKB Életbiztosító Zrt.-ben Kádár Gabriellát, az MKB Általános Biztosító Zrt.-ben pedig Busa Zoltánt választotta meg első számú vezetőnek.
Korábbi tájékoztatás szerinta CIG két biztosítójának bruttó díjbevétele 18,3 milliárd forint volt 2015-ben, míg az MKB biztosítóké 9 milliárd. A CIG társaságok csaknem 2 milliárd forintos bruttó működési költség mellett 775 millió forint adózott eredményt realizáltak, ezzel szemben a megvásárolt cégek költségei 2,7 milliárd forintot tettek ki, és 350 millió forint veszteséget könyveltek el. A CIG- és az MKB-biztosítók megközelítőleg azonos, 113 és 120 alkalmazottal működnek.
A felvásárlás mellett szól, hogy az MKB biztosítók főként tradicionális és kockázati termékeket adnak el, ezzel kiegyensúlyozzák majd a CIG Pannónia unit-linked túlsúlyos portfólióját, egészségesebb termékpalettát eredményezve – közölték.
A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A szerdai kereskedést 215 forinton zárta a papír, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 214, a legalacsonyabb 140 forint volt.