Négymilliárd forint rendkívüli veszteségre számít az FHB az utolsó negyedévben

Gazdaság

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. negyedik negyedéves nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti konszolidált beszámolójában várhatóan 4 milliárd forintos rendkívüli veszteséget okoz az adótörvények módosítása, ami azonban nem érinti a magyar számviteli szabályok szerinti mérlegét és a csoport tőkehelyzetét sem – közölte a bank a tőzsde honlapján csütörtökön.

A közlemény szerint a társasági adó mértékének csökkentésére vonatkozó törvénymódosítás jelentős mértékű változást eredményez a negyedik negyedévi, IFRS alapján készített pénzügyi kimutatásban.
Ez a halasztott adó követelés jövőbeni mértékét érinti, amit eddigi beszámolóiban a társaság a korábban hatályos, magasabb adókulccsal kalkulált, a kulcs csökkentése viszont csökkenti a halasztott adó követelés 2017. évtől figyelembe vehető összegét.
Kiemelik: ez az egyszeri negatív hatás sem a társaság, illetve a csoporttagok magyar számviteli szabályok szerinti egyedi éves beszámolójára, sem a társaság, valamint az FHB csoport tőkehelyzetére semmilyen negatív hatást nem gyakorol.