Érdemes kételkedni, ha túl magas hozamot kínálnak

Gazdaság

Jogosulatlan pénzügyi tevékenységre utalhat, ha a szolgáltató irreálisan magas hozamot, betéti kamatot ígér, vagy nem tud felmutatni tevékenységi engedélyt – figyelmeztetett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1 aktuális csatornán pénteken.

Binder István elmondta: közös jellemzőik ezeknek a jogosulatlan szolgáltatóknak, hogy sem jegybanki engedéllyel, sem regisztrációval nem rendelkeznek, továbbá nagyon magas, akár évi 20 százalék fölötti, vagy havi 1,5 százalékos hozamokat kínálnak. Ezek a hozamok irreálisak, nincs olyan típusú tevékenység, amely ezt hosszú távon, megbízhatóan ki tudná termelni – szögezte le.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a túl magas hozamígéret, vagy a tevékenységi engedély hiánya mellett a szolgáltatás típusát is érdemes azonosítani. Konkrét példára – a Kun-Mediátor Kft. esetére – utalva megjegyezte: például egy utazási irodában nem szoktak bankbetétet gyűjteni, vagy más pénzügyi tevékenységet végezni.

Hozzátette: gyanú esetén az MNB minden segítséget megad a szolgáltatás vagy szolgáltató azonosításához, akár a honlapján vagy telefonon is.

Az idén jogosulatlan betétgyűjtést és befektetési szolgáltatást végzőket, továbbá olyan, megbízó nélküli tőkepiaci ügynököket is azonosított a jegybank, amelyek “egészen egzotikus országok” szolgáltatói számára közvetítettek “a tilosban” Magyarországon – fejtette ki a szóvivő.

Hozzátette, hogy az idén 2,3 milliárd forint bírságot szabott ki az MNB jogosulatlan pénzügyi szolgáltatókra, és 25 eljárást zárt le. Megjegyezte, hogy néhány esetben még károkozás előtt sikerült megakadályozni az engedély nélküli tevékenységet.

A rendőrség 2015. április 14-én közölte, hogy sikkasztás bűntett gyanúja miatt nyomozást indított, miután a Kun-Mediátor Kft. utazási iroda karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz.

A feljelentők az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a kft.-nél. A cég Interpol által is körözött vezetője csaknem ezer embert károsított meg több mint tízmilliárd forinttal – egyes becslések szerint húszmilliárd forinttal – piramisjátékra hasonlító módszerrel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.