13 százalékkal több földgáz van a tárolókban, mint tavaly ilyenkor

Gazdaság

A téli fűtési időszak kezdetén 3,7 milliárd köbméter földgáz van a hazai tárolókban, 13 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában, és a folyamatos földgázimporttal együtt fedezi a teljes lakosság téli igényét – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán.

A hivatal az idei betárolási időszaktól kezdve új módszertan alapján határozza meg, hogy a téli felkészülés során az egyetemes szolgáltatóknak mekkora földgáztartalékot szükséges elhelyezniük a hazai kereskedelmi tárolókban. Az irányadó jogszabály szerint ez a mennyiség az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztásának legalább 60 százaléka.

Az új szabályok miatt több az idei betárolt mennyiség 13 százalékkal, mint a tavalyi – tájékoztatott a MEKH, hozzátéve, hogy az ország téli földgázellátását a tárolói készletek mellett a folyamatos földgázimport is biztosítja.

A MEKH az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan figyelemmel kíséri a gáztárolásért felelős piaci szereplők tevékenységét, a hazai földgáztárolók töltöttségét, a rendszerek karbantartását és a téli fűtési szezonra való felkészülést – hangsúlyozták a közleményben.

A tárolói készletszint nyomon követhető a hivatal honlapján.