Energatikai korszerűsítés a Hatvani István Általános Iskolában

Gazdaság

Kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevője az ÉPKERSERVICE ZRT. lett. (Szerződéses ár: 224.917.850 forint, a vissza nem térítendő támogatás összege 137.023.555 forint).

A munkaterület átadása, a kivitelezési munkák kezdete: 2016. június 16., a kivitelezési munkák befejezése várhatóan 2016. augusztus vége.

A kivitelezés keretében megvalósuló fejlesztések:

  • összes nyílászáró cseréje, új, korszerű, hét légkamrás, fokozott hőszigetelő képességű, a tokszerkezetbe bemart légbevezető egységekkel ellátott műanyag nyílászáróra,
  • az egész épület hőszigetelése megtörténik:
    • a homlokzati falakra 20 cm vastagságú polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszer kerül, a tűzterjedés megakadályozására kőzetgyapot hőszigetelő mezőkkel
    • a lapostetőre lépésálló hőszigetelése kerül 24 cm vastagságban, és modifikált bitumenes vastaglemezzel történő csapadékvíz elleni szigetelés kerül rá zárórétegként
  • fűtési rendszer korszerűsítése (új, energiatakarékos kondenzációs kazánok, kazánház felújítása, a radiátorok szabályozható termosztatikus szelepekkel való ellátása, termek/irodák egyedi hőmérséklet szabályozása központi időprogram szerint)
  • elektromos korszerűsítés keretében megtörténik a villámvédelmi hálózat felújítása, mozgás és jelenlét érzékelőket helyeznek el a világítás vezérlésére, az elektromos energiafelhasználás optimalizálására
  • 20 kWp teljesítményű napelemes rendszer telepítése elektromos energia termelésére
  • kiépítésre kerül egy olyan „okos” épületautomatizálási hálózat az épületvillamossági és épületgépészeti rendszerre telepítve, amely csatlakozni tud a jövőben kiépítésre kerülő Városirányítási Központ Smart energiamenedzsment rendszeréhez. Jelen beruházás keretében szenzorokat építenek be a közműfogyasztás valós idejű mérésére, az épület helyiségeiben nyomon követhető lesz a belső hőmérséklet változása, a tanrendhez, a tantermek kihasználtságához igazítható a fűtés. Kiépítésre kerül az érzékelőkhöz kapcsolódó kommunikációs hálózat és a rendszerben mért adatok megjeleníthetővé válnak. A kiépített rendszer alkalmazásával nyomon követhetővé és optimalizálhatóvá válik az épületegyüttes energiafelhasználása.
  • Az iskola felújításával elérhető becsült CO2 megtakarítás 20%, és a becsült energia megtakarítás mértéke szintén 20%.
  • a projekt eredményeként az iskola felújításával megvalósuló energiahatékonyság révén 124,51 t/év széndioxid-megtakarítás és 563,79 MWh/év energia-megtakarítás érhető el.

 

A kivitelezés jelenlegi állása (2016.07. 20-án):

  • a homlokzati falak 20 cm vastagságú polisztirol hőszigetelése 50%-os készültségben van, folyamatosan ragasztják fel a hőszigetelő táblákat, hálózzák, tapaszolják. Amint elhelyezésre kerülnek a nyílászárók, be tudják fejezni a falszakaszok hőszigetelését, és megkaphatják a falak a végleges színüket.
  • a már legyártott műanyag nyílászárók beépítésének I. üteme a holnapi napon kezdődik el, folyamatosan helyezik el őket az épület homlokzatszigetelésének előrehaladtával.
  • a lapostetőkre kerülő 24 cm vastag lépésálló hőszigetelés, és a modifikált bitumenes vastaglemezzel történő csapadékvíz elleni szigetelése a tornatermeken már befejeződött, jelenleg a tantermi szárnyak lapostetőjének a hőszigetelését fektetik, melynek az 1/3-ával már végeztek.
  • a beruházás keretében a fűtési rendszer is korszerűsítésre kerül (új, energiatakarékos kondenzációs kazánok, kazánház felújítása, a radiátorok szabályozható termosztatikus szelepekkel való ellátása, termek/irodák egyedi hőmérséklet szabályozása központi időprogram szerint). Jelenleg a kazánházi berendezések, csőhálózat, valamint a radiátorszelepek bontását végzik a gépészek.
  • elektromos korszerűsítés keretében mozgás és jelenlét érzékelőket elhelyeznek el a világítás vezérlésére, melynek az alapcsövezése elkészült

 

Az iskola tanulói, tanárai, a szülők, valamint más intézmények fenntartói és a helyi lakosság részére az energetikai felújítások kapcsán egy szemléletformálási kampány lebonyolítására kerül sor az energiahatékonysággal kapcsolatos tudatosság keretében. (videofilm vetítés, poszter kiállítás, versenyfelhívások kiírása).