Már nem kell lakossági hozzájárulást fizetni

Gazdaság

Eddig a bent lakó bérlő elővásárlási jogával érintett önkormányzati lakások elidegenítéséről minden esetben a közgyűlés döntött. Most a közgyűlés az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek elidegenítéséről szóló rendeletet úgy módosította, hogy ez a kitétel elmaradt. Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások elidegenítéséről 40 millió forint és az ez alatti forgalmi érték esetén a tulajdonosi bizottság, 40 millió forint feletti forgalmi érték esetén a közgyűlés jogosult dönteni.

A köznyelvben „lakossági önerős“ közműfejlesztéseknek nevezett beruházások esetében a lakosság anyagi hozzájárulása a teljes (tervezési, engedélyezési, kivitelezési) költségekhez viszonyítva jelképes mértékű, néhány százalékos volt, de sok család számára még kamatmentes részletfizetési kedvezmény biztosítása mellett is jelentős költséget jelentett.

Az erre vonatkozó rendeletet most a közgyűlés hatályon kívül helyezte, így 2016. július 1-től már nem kell lakossági hozzájárulást fizetni.  Az intézkedés célja sok száz debreceni család terheinek csökkentése volt.