Budai Gyula: az orosz embargós veszteségeket fejlesztéssel lehet kompenzálni

Gazdaság

Az orosz embargó miatti gazdasági veszteségeket számos cég próbálja fejlesztéssel kompenzálni, erre kiváló példa az Alföldi Tej Kft. több beruházása is – közölte az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos szerdán Debrecenben.

Budai Gyula a Kft. debreceni üzemében tett látogatásán felidézte, hogy a cég megvásárolta a helyi tejüzemet, és új sajtgyár felépítése mellett döntött, ami további munkahelyeket teremt Debrecenben.

Budai Gyula szerint jó esély van arra, hogy az uniós embargó feloldása után az Alföldi tej korszerű termékeivel visszatérjen az orosz piacra, terjeszkedjen a nyugat-balkáni térségben és megjelenjen a kínai piacon.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa felidézte, hogy az embargó miatt mintegy 200 millió euró veszteség érte a magyar mezőgazdaságot, az agrárkivitel több mint 50 százalékkal esett vissza.

A tejtermelőknek az embargó mellett külön veszteséget okozott az uniós tejkvóta kivezetése, aminek következményeként jelentősen nőtt a tejtermelés és csökkent a tej ára – fűzte hozzá a politikus.

Budai Gyula hangsúlyozta, hogy a kormány támogatja, információkkal is segíti a nehéz helyzetbe került ágazatokat, vállalkozásokat, hogy fejlesztésekkel növeljék piaci pozícióikat.

Az Alföldi Tej Kft. – amellyel júliusban kötött stratégiai partnerségi megállapodást a kormány, és nyár óta egyeztetnek a fejlesztésekről, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) támogatásával építheti meg új sajtgyárát Debrecenben  a cég – mutatott rá a miniszteri biztos.

Mélykuti Tibor, a cég ügyvezető igazgatója hozzátette: 6500-7000 tonna évi kapacitású sajtgyárat építenek és modern tejporgyártó üzemet is létrehoznak Debrecenben.

Hozzátette: új vajgyártó berendezést is üzembe helyeznek, a 750 millió forintos beruházáshoz 260 millió forintos támogatást nyertek a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán.

A beruházások befejezésével a jelenlegi 105 fős létszámmal szemben 250-300 dolgozónak biztosít majd munkát az Alföldi Tej Kft. a városban – közölte az igazgató.

Az MTI érdeklődésére hozzátette: a magyar tejtermelők tulajdonában lévő, 2,8 milliárd forint jegyzett tőkéjű társaság idei árbevétele várhatóan 41,4 milliárd forint lesz, ami jövőre 12 milliárd forinttal emelkedhet.

Budai Gyula a debreceni tejüzem után a Toll 96 Kft. hajdúsámsoni központját kereste fel. Ezzel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: a céget jelentősen érintette az orosz embargó miatt a nyugati piacok telítettségével kialakult árcsökkenés.

Ugyanakkor a Kft. rendelkezik a 4Mancs szervezet pozitív minősítésével, így kotlátlanul szállíthatja a libát német és osztrák piacokra – magyarázta Budai Gyula.

Rajna Zsolt, a cég gazdasági vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: Hajdúsámson térségében 400 ezer libát tenyésztetnek évente, hajdúvidi üzemükben pedig 500 ezer libát dolgoznak fel.

A tollat belföldön, a feldolgozott hús – konyhakész egész liba, libamell, illetve libacomb – 70-75 százalékát német és osztrák piacon értékesítik.

Tavalyi árbevételük 2,9 milliárd forint volt, idén mintegy 2,5 milliárd várható. Jövőre már tajvani piacra is szállítanak libát, és az orosz embargó feloldása után közvetlenül az orosz piacra is szeretnének kijutni – ismertette a részleteket Rajna Zsolt.