Lipták András emlékére

Gazdaság

Nemzetközi szénhidrátkémiai tanácskozással emlékeztek a 2012-ben elhunyt professzorra, a Kossuth Lajos Tudományegyetem korábbi rektorára.

Lipták András kortársai mellett a fiatalabb generáció nemzetközi kiválóságai, pályakezdő kutatók és PhD-hallgatók is érkeztek – többek között Németországból, Hollandiából, Spanyolországból, Írországból, Portugáliából, az USA-ból és Indiából – a Debreceni Egyetemen november 6-8. között rendezett Debreceni Szénhidrát Kollokvium 2015 – Lipták András Emlékkonferenciára.

– Lipták András Bognár Rezső és Nánási Pál tanítványaként kezdett szénhidrátkémiai kutatásokkal foglalkozni az egyetem Szerves Kémia Tanszékén. 1967-ben alapító tagja, később tanszékvezetője, és nyugdíjba vonulásáig oktatója volt az egyetem Biokémiai Tanszékének. Itt folytatott oligoszacharidkémiai kutatásai nyomán a tanszék nemzetközileg is nagyra becsült kutatóhellyé vált, csoportját itthon és külföldön is debreceni szénhidrátkémiai iskolaként emlegették – hangsúlyozta a megnyitón mondott beszédében Somsák László, a Kémiai Intézet igazgatója, aki köszönetet mondott a néhai professzor özvegyének is az emlékkonferenciához nyújtott segítségéért.

Kéki Sándor, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánhelyettese, az Alkalmazott Kémiai Tanszék vezetője felidézte, hogy Lipták András rektorként 1990 és 1993 között fontos szerepet játszott a magyar felsőoktatás újjászervezésében, az új akadémiai minősítési rendszer (PhD fokozat, habilitáció) kidolgozásában és a Debreceni Egyetem mai arculatának kialakításában. Előkészítette az egyetemen a közgazdasági és jogászképzést, kezdeményezője és szervezője volt a gyógyszerészképzés beindításának, és előkészítette a debreceni egyetemek integrációját. A tanszékvezető hozzátette, hogy a professzornak köszönhetően nemcsak az egyetem, de a város neve is világszerte ismert lett.

Joó Ferenc egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Tudományok Osztályának elnöke a professzor tudományos tevékenységéről szólva kifejtette: Lipták Andrást 1990-ben választották akadémikussá, 1993-tól az OTKA alelnöke volt, vezette az MTA Kémiai Osztályát, 1996-ban megalapította az egyetemen az MTA Szénhidrátkémiai Kutatócsoportot, és 1997 és 2003 között két cikluson át az OTKA elnöke volt. Joó Ferenc megjegyezte, hogy a professzor sokat adott a hallgatóinak, s nagy örömét lelete a laboratóriumi munkában.

A megnyitót követően Borbás Anikó és Frieder W. Lichtenthaler tartott előadást Lipták András életéről. A konferencia három napja során több mint húsz előadást hallott a mintegy száz résztvevő.