Január közepén indul Debrecenből a konténervonat

Gazdaság

Hamarosan vasúti összeköttetés lesz Debrecen és a tengeri kikötők között. Aláírták a megállapodást a konténerterminál üzemeltetéséről.

Elérhetővé válnak Debrecenből a legjelentősebb tengeri kikötők, menetrend szerint közlekedő konténer irányvonat indul a jövő év elején a cívisvárosból. A járat lényege, hogy a logisztikai társaságok konténereket raknak a szerelvényre, majd leszedik az árut a tengernél. A konténervonaton a tengertől is szállítanak majd Debrecenbe különféle árukat, amik aztán huszonnégy órán belül megérkeznek a megyeszékhelyre. Ezzel a cívisvárost és a kelet-magyarországi régiót is bekapcsolják a nemzetközi logisztikai csatornákba.

A tervek szerint összesen harminc vagonból állna a szerelvény, a szállítási forma egyik legnagyobb erénye pedig az, hogy kiszámítható, pontosan lehet tudni, mikor indul és mikor érkezik.

A járatindítással kapcsolatban stratégiai együttműködési megállapodást kötött pénteken délután a repülőteret működtető Xanga cégcsoport és a GYSEV Cargo; a megállapodást a debreceni repülőtéren írta alá Herdon István, a Xanga, és Skála János a GYSEV vezérigazgatója.

Elmondták, a menetrendszerű konténerszállító irányvonatok január közepétől indulnak Debrecenből, a törökbálinti és a bécsi terminálokon keresztül jelentenek majd közvetlen logisztikai kapcsolatot a tengeri kikötők és Kelet-Magyarország között.

kontenerbelsoPapp László, Debrecen polgármestere kiemelte, valódi sikertörténet lehet a debreceni repülőtér, adottságait tekintve és a mostani fejlesztésnek köszönhetően a régióban egyedüli, kiemelkedő pozícióba kerülhet majd.

– Debrecen nemzetközi regionális központi szerepének erősítése miatt fontos a logisztikai terminál, amely felhelyezi a világ logisztikai térképére a várost. A régióban keletkező áruk egy része a vasúti terminálon keresztül érheti el az adriai és az északi kikötőket is. A fejlesztés alapvetően a régió szempontjából fontos, de Debrecen is sokat profitálhat belőle. Eddig Magyarország logisztikai központja Budapest volt, de a fejlesztés révén Debrecen hazánk meghatározó logisztikai centrumává válik, igazi versenytársa lesz a fővárosnak – nyilatkozta a polgármester.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerint egész Magyarország profitál abból, hogy közvetlen tengeri kapcsolat létesül az ország egyetlen vasúti kapcsolattal rendelkező nemzetközi repülőtere és Európa legjelentősebb kikötői – Koper, Rijeka, Hamburg, Bremerhaven és Rotterdam – között.

kontenervonatbelso2- A kormány a közlekedésfejlesztési forrásokból minél többet irányít a megyébe és a városba, Hajdú-Biharban a vasúti és a közúti fejlesztések is jelentős támogatásokat kapnak a következő hat évben. A 35-ös úttal összekötő út is meg fog valósulni a ciklus végére, valamint a püspökladányi vonal fejlesztése is megtörténik Debrecenig. Két olyan vasúti és közúti kapcsolatról van szó, ami hatással lesz a debreceni repülőtér működésére. Hatalmas jelentősége van a konténerterminálnak, hiszen a Nyugat-Balkán és Dél-Európa is be tud kapcsolódni az áruszállításba, a tengeri kapcsolat a térségre, Debrecenre, Hajdú-Biharra és Erdélyre is komoly hatással lesz – hallhattuk az államtitkárt.

A vasúti terminál már korábban elkészült a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren, mellette alakítják ki a konténerek le- és felrakodására alkalmas területet. Herdon István, a Xanga Cégcsoport vezérigazgatója elmondta, olyan felület, alap készült el, ami elbírja majd a hajókonténereket, valamint azokat a munkagépeket, amelyek a vasúti kocsikról leszedik a konténereket, illetve felrakják azokat.

A mostani beruházást a Saigo Kft. saját forrásból valósítja meg.

 

dehir.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.